Epäillyt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo elokuvasta. Epäillyt on myös suomalainen lautapeli.
Epäillyt
The Usual Suspects
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Bryan Singer
Käsikirjoittaja Christopher McQuarrie
Tuottaja Michael McDonnell
Bryan Singer
Säveltäjä John Ottman
Kuvaaja Newton Thomas Sigel
Leikkaaja John Ottman
Pääosat Gabriel Byrne
Chazz Palminteri
Kevin Spacey
Stephen Baldwin
Kevin Pollak
Benicio del Toro
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Gramercy Pictures
Levittäjä InterCom
Netflix
Ensi-ilta 1995
Kesto 106 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Epäillyt (The Usual Suspects) on yhdysvaltalainen vuonna 1995 ensi-iltansa saanut elokuva, jonka on ohjannut Bryan Singer ja käsikirjoittanut Christopher McQuarrie. Elokuvan pääosia esittävät Kevin Spacey, Gabriel Byrne, Stephen Baldwin, Pete Postlethwaite, Benicio del Toro ja Kevin Pollak.

Kuusi miljoonaa dollaria maksanut elokuva ei aluksi herättänyt erityisesti kiinnostusta teattereissa, ja se jopa mahtui kuuluisan amerikkalaisen elokuvakriitikon Roger Ebertin vihatuimpien elokuvien listalle. Kymmenen vuotta ilmestymisestään Epäillyt on noussut kuitenkin yhdeksi arvostetuimmasta rikosdraamagenren elokuvista ja on esimerkiksi Internet Movie Databasen top 250 -listalla 50 parhaan joukossa (24. sija).

Roger "Verbal" Kint (Spacey) on pienen luokan huijari, joka kertoo kuulusteluissa agentti Kujanille (Chazz Palminteri) kertomuksen tapahtumista, jotka johtavat verilöylyyn, joka on hiljaittain tapahtunut losangelelesilaisessa satamassa. Elokuvassa käytetään takaumia ja kertojan ääntä tarinan esittämiseen. Verbalin kertomuksesta muodostuu monimutkainen, kun hän yrittää kertoa, miksi hän ja rikoskumppaninsa olivat satamassa ja laivassa.

Elokuva voitti kaksi Oscaria ja kolme BAFTAa. Oscareista Kevin Spacey voitti parhaan miessivuosan ja Christopher McQuarrie parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscarin. Epäillyt voitti parhaan elokuvan, käsikirjoituksen ja leikkauksen BAFTAn.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

San Pedron sataman edustalle ankkuroidun rahtilaivan kannella salaperäinen hahmo tappaa miehen ja sytyttää laivan liekkeihin. Seuraavana päivänä FBI-agentti Jack Baer ja Yhdysvaltain tulliviraston erikoisagentti Dave Kujan saapuvat San Pedroon tutkimaan laivan tulipaloa. Tulipalosta ovat selvinneet vain CP-vammainen ontuva huijari Roger "Verbal" Kint ja sairaalahoitoon siirretty unkarilainen mies. Baer kuulustelee unkarilaista, joka kertoo laivalla tapahtuneesta verilöylystä, jonka takana oli legendaarinen rikollisnero Keyzer Söze. "Verbal" Kint lupaa kertovansa viranomaisille laivan tapahtumista, jos häntä ei syytetä rikoksista.

Kint kertoo Kujanille, että kuusi viikkoa sitten poliisiasemalle tuotiin viisi taparikollista: ammattirikolliseksi alkanut entinen poliisi Dean Keaton; temperamenttinen tappaja Michael McManus; hänen apurinsa Fred Fenster; autovaras Todd Hockney; ja Kint itse. Vankisellissä McManus suostutteli neljä muuta ryöstämään lahjottuja poliiseja, jotka hankkivat tienestejä kuljettamalla rikollisia New Yorkissa. Rikoksen jälkeen viisikko matkusti myymään ryöstösaaliinsa McManusin liittolaiselle "Redfootille", joka kuitenkin suostutteli heidät ryöstämään matkasalkun jalokivikauppiaalta. Viisikko varasti matkasalkun, jonka sisältö paljastui jalokivien sijasta heroiiniksi. Varkaiden ja Redfootin välisen kiistelyn jälkeen Redfoot kertoi, että hänellä on yhteyksiä lakimieheen nimeltä Kobayashi. Viisikko meni tapaamaan Kobayashia, joka väitti työskentelevänsä Keyzer Sözelle. Varkaat olivat rikollisuransa varrella ryöstäneet Sözelle kuuluneita tavarakuljetuksia, joten heidän on maksettava "velkansa" hävittämällä San Pedron satamaan ankkuroidun rahtilaivan lasti.

Nykyhetkessä Kint kertoo Kujanille, että tarinan mukaan Söze oli turkkilainen rikollinen, jonka perhettä kiduttivat kilpailevan unkarilaisen rikollisjärjestön jäsenet. Söze tappoi omat perheenjäsenensä ja kaikki unkarilaiset rikolliset, heidän perheensä, sukulaisensa ja ystävänsä. Kun Söze lopetti tappamisen ja katosi salaperäisesti, hänestä tuli rikollisten keskuudessa myyttinen taruhahmo, jonka pelkkä olemassaolo on kiistelty asia. Kint kertoo myös, että Kobayashi tappoi Fensterin, joka ei suostunut tekemään Sözen tehtävää. Neljä muuta rikollista kidnappasivat Kobayashin ja uhkasivat tappaa hänet, jos Söze ei lopettaisi kiristämästä heitä. Kobayashi kuitenkin kertoi rikollisille, että heidän sukulaisensa ja ystävänsä murhataan, jos he uhmaavat Sözen käskyjä. Nelikko menee San Pedron satamaan, jossa rahtilaivan miehistö koostuu argentiinalaisista rikollisista. Rahtilaivalla on myös unkarilaisia rikollisia, jotka ovat sopineet argentiinalaiset kanssa laivan lastin ostamisesta. Keatonin käskystä Kint jäi maihin, kun kolme muuta rikollista rynnäköivät laivalle ja tappoivat sekä argentiinalaiset että unkarilaiset. Keyser Söze saapui satamaan, tappoi hytissä piileskelevän matkustajan ja rikolliset ja sytytti laivan liekkeihin.

Nykyhetkessä Kujan ja Baer päättelevät, että laivan "lasti" oli matkustaja, joka oli saanut selville Sözen henkilöllisyyden. Unkarilaiset halusivat ostaa matkustajan argentiinalaisilta, jotta he olisivat voineet etsiä ja tappaa Sözen. Söze värväsi rikolliset ja lähetti heidät itsemurhatehtävälle, jotta hän olisi voinut tappaa matkustajan ja hävittää johtolangat polttamalla laivan. Kujan menee Kintin luokse ja kertoo päätelleensä, että Keyzer Söze on Dean Keaton, joka lavasti kuolemansa rahtilaivan kannella. Kint päästetään poliisiasemalta, mutta Kujan muistelee Kintin kertomusta ja käsittää, että Kint on ottanut tarinan avainsanat toimiston seinille ripustetuista monisteista. Poliisiasemalle saapuu myös faksi sairaalasta, jossa on unkarilaisen miehen kuvailemat Sözen kasvonpiirteet, jotka ovat samankaltaiset kuin Kintillä. Kujan käsittää, että Kint on Keyzer Söze, joka kertoi valheellisen kertomuksen. Kadulla Kintin ontuminen lakkaa ja hän alkaa kävellä normaalisti. Hän nousee Jaguar XJ-henkilöautoon, jonka kuskina on Kobayashi. Kun Kujan pääsee kadulle, auto on ehtinyt ajaa tiehensä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Stephen Baldwin    Michael McManus  
 Gabriel Byrne    Dean Keaton  
 Benicio del Toro    Fred Fenster  
 Kevin Pollak    Todd Hockney  
 Kevin Spacey    Roger 'Verbal' Kint  
 Chazz Palminteri    Dave Kujan  
 Pete Postlethwaite    Kobayashi  
 Giancarlo Esposito    Jack Baer, FBI  
 Suzy Amis    Edie Finneran  
 Dan Hedaya    Ylikonstaapeli Geoffrey 'Jeff' Rabin  

Ehdokkaana:

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Epäillyt Internet Movie Databasessa (englanniksi)