Ensin ne tulivat...

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Martin Niemöller (1892–1984).

Ensin ne tulivat... (saks. Als die Nazis die Kommunisten holten...[1]) on saksalaisen teologin Martin Niemöllerin runo, jossa hän arvostelee älymystön pelkurimaisena pitäämäänsä suhtautumista natsien eri ihmisryhmiin kohdistamiin vainoihin 1930-luvun Saksassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Runon tarkasta muodosta ei ole varmuutta, koska Niemöller muutti sen sanoja useita eri kertoja. Ensimmäisen kerran hän lausui runon Frankfurtin tunnustuskirkossa pitämässään puheessa tammikuussa 1946. Siinä hän tiettävästi mainitsi kommunistit, parantumattomasti sairaat, juutalaiset, Jehovan todistajat sekä natsi-Saksan valloittamien maiden siviilit. Yleisin siteerattu versio on peräisin 1950-luvulta, se sisältää sosialistien ja juutalaisten lisäksi ammattiyhdistysaktiivit. Martin Niemöller -säätiön kotisivujen versiossa puolestaan ovat mukana kommunistit, sosialidemokraatit ja ay-aktiivit.[1] Muissa versioissa on mainittu muun muassa katoliset ja toimittajat. Painetussa muodossa runo esiintyy ensimmäisen kerran vuonna 1955.

Suomennettuna runo löytyy ainakin vuonna 1998 julkaistusta kokoelmasta Maailman runosydän. Hannu Tarmion käännöksessä mainitaan kuitenkin ensimmäisenä juutalaiset.[2]

Myöhempi käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niemöllerin runo on ollut esillä Jerusalemissa sijaitsevassa Yad Vashem -muistomerkissä, joka on holokaustin uhrien virallinen muistopaikka. Lisäksi se on mukana useiden muiden holokaustimuseoiden näyttelyissä, kuten Yhdysvalloissa toimivassa United States Holocaust Memorial Museumissa.[3] Populaarikulttuurissa Niemöllerin runoa ovat lainanneet muun muassa jazzmuusikko Charles Mingus sekä punkyhtyeet Anti-Flag ja Oi Polloi.

Runon tunnetuin versio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muun muassa United States Holocaust Memorial Museumin lainaama versio Niemöllerin runosta:[3]

Ensin ne tulivat hakemaan sosialistit, enkä puhunut mitään, koska en ollut sosialisti.
Sitten ne tulivat hakemaan ammattiyhdistysaktiivit, enkä puhunut mitään, koska en ollut ammattiyhdistysaktiivi.
Sitten ne tulivat hakemaan juutalaiset, enkä puhunut mitään, koska en ollut juutalainen.
Sitten ne tulivat hakemaan minut, eikä ollut enää ketään, joka olisi puhunut puolestani.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b "Als die Nazis die Kommunisten holten....." Martin-Niemöller-Stiftung. Viitattu 18.1.2015.
  2. Ensin ne tulivat hakemaan juutalaisia (Arkistoitu – Internet Archive) Runotietokanta. Viitattu 18.1.2015.
  3. a b Martin Niemöller: "First They Came for the Socialists..." United States Holocaust Memorial Museum. Viitattu 18.1.2015.