Elohopeamyrkytys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elohopeaa näyteastiassa.

Elohopeamyrkytys on elohopean tai sen yhdisteiden aiheuttama myrkytys. Epäorgaanisen elohopean aiheuttaman myrkytyksen oireita ovat metallin maku suussa, voimakkaat oksennukset ja vatsakivut sekä pitkäaikaisissa myrkytyksissä ientulehdus ja verinen ripuli.

Orgaaniset elohopeayhdisteet ja etenkin niistä luonnossa muodostuva metyylielohopea kasautuvat elimistöön ja voivat aiheuttaa aivosolujen tuhoutumista, vapinaa, halvauksia, silmien näkökentän supistumista, kuuroutta ja sikiövaurioita. Tuhoisimmat metyylielohopean aiheuttamat myrkytykset ovat olleet Japanissa (ns. Minamata-sairaus 1960-luvulla). Suomessa myyntiin tarkoitetun tuoreen kalan elohopeapitoisuus ei saa olla yli 1 mg / kg. Myös dimetyylielohopea on hengenvaarallista, koska se läpäisee useimmat suojakäsineet ja ihon hetkessä ja aiheuttaa tappavan myrkytyksen.

Metallinen elohopea eli nesteenä alkuainemuodossa oleva elohopea on ihmiselle melko vaaratonta, sillä se kulkeutuu ruuansulatuskanavan läpi miltei sellaisenaan[1]. Rikkoutuneen elohopealämpömittarin osien joutuessa nieluun vaaran aiheuttavat lasinsirpaleet, ei elohopea. Kuitenkin metallinenkin elohopea on vaarallista, jos sitä pääsee suoraan verenkiertoon[2]. Intialaisessa Rasa shastra -sairaanhoidossa (tarkoittaa "elohopeatiedettä") käytetään metallista elohopeaa yhdistettynä yrtteihin (lyijyn ja arsenikin ohella)[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tuomas Kangasniemi: Maailman vaarallisin aine? Pisara suojakäsineen päälle riittää tappamaan Tekniikka&Talous. 2.12.2008. Arkistoitu 4.12.2008. Viitattu 14.7.2009.
  2. Henry Matthew, A.A.H. Lawson: Treatment of Common Acute Poisonings, s. 122. 3. painos. Churchill Livingstone, 1975. ISBN 0 443 01217 2. (englanniksi)
  3. Lead, Mercury, and Arsenic in US- and Indian-Manufactured Ayurvedic Medicines
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.