Elmex

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elmex
Elmex-hammastahnaa, -harja ja -hammastikkuja

Elmex on vuodesta 1962 asti myyty hammastahna- ja -hammasharjamerkki. Sitä valmistaa sveitsiläinen GABA International AG, jonka on vuodesta 2004 omistanut yhdysvaltalainen hygieniatuotejätti Colgate-Palmolive[1]. Hammastahnavalikoimaan kuuluu muun muassa lapsille suunnattu ja hampaiden värjäytymiä poistava tahna. Lisäksi hammasharjoja on aina 3-vuotiaille tarkoitetuista asti.

Elmex oli ensimmäinen hammastahna, jossa kariesta ehkäisevä fluori on amiinifluoridin muodossa. Hampaiden kannalta parhaasta fluoriyhdisteestä hammastahnassa ei ole täyttä yksimielisyyttä. Esimerkiksi Turun yliopiston kariesopin professori Jorma Tenovuo kertoi Helsingin Sanomissa amiinifluoridin muodostavan suussa hajotessaan syöpää aiheuttavia nitrosamiineja, jos suussa on ravinnosta saatuja nitraatteja tai nitriittejä.[2]

Tavallinen Elmex-hammastahna ei sisällä useimmissa hammastahnoissa käytettävää, vaahtoutumista lisäävää natriumlauryylisulfaattia eli SLS:ää, jonka 1990-luvulla tutkittiin olevan osasyy kivuliaiden rakkuloiden eli aftojen syntymiseen suussa.[3] Uudet Elmex Sensitive Professional-tahnat sisältävät myös natriumlauryylisulfaattia.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Colgate Announces Acquisition of GABA Holding AG - Strengthening its Oral Care Business in Europe & Confirms 4th Qtr. & Full Year 2003 Earnings Estimates Lehdistötiedote, Colgate-Palmolive. 18.12.2003. Viitattu 5.9.2021.
  2. Asiantuntija arvioi tahnojen mainoslauseet 10.8.2005. Helsingin Sanomat. Viitattu 7.12.2012. [vanhentunut linkki]
  3. Teemu Lampinen ja Anna-Stiina Toivonen: Hammastahna voi hyydyttää pepsodent-hymyn, Vaahtoaine provosoi rakkuloiden syntymistä Luuppi - Tutkivan journalismin portaali, Jyväskylän yliopisto. Arkistoitu 7.9.2016. Viitattu 7.12.2012.
  4. Elmex® Sensitive Professional™ -hammastahna www.elmex.fi. Arkistoitu 21.1.2018. Viitattu 5.9.2021.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.