Elina Mustonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elina Mustonen
Henkilötiedot
Syntynyt24. heinäkuuta 1961 (ikä 59)
Ammatti näyttelijä, muusikko
Puoliso Veli-Markus Tapio
Vanhemmat Seppo Mustonen
Sukulaiset Olli Mustonen
Muusikko
Tyylilajit taidemusiikki
Soittimet cembalo
Levy-yhtiöt Alba, BIS, Erato
Aiheesta muualla
Kotisivut

Elina Mustonen (s. 24. heinäkuuta 1961) on suomalainen cembalisti, musiikin tohtori ja taiteilijaprofessori. Hän aloitti cembalonsoiton 8-vuotiaana yksityisesti ja jatkoi opintojaan vuosina 1977–1983 Sibelius-Akatemiassa. 1983 hän siirtyi Ton Koopmanin oppilaaksi Amsterdamin Sweelinck-Conservatoriumiin, jossa hän suoritti solistidiplomin vuonna 1988.

Keväällä 2006 Mustonen valmistui musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemian DocMus-yksikön taiteilijakoulutuksesta. Hänen kirjallinen työnsä käsitteli Johann Sebastian Bachin cembalopedagogiikkaa.[1]

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Solistina ja kamarimuusikkona Elina Mustonen on esiintynyt kotimaassa vuodesta 1977 lähtien kesäfestivaaleilla Kuhmon Kamarimusiikista Helsingin Juhlaviikoille. Virallisen ensikonserttinsa hän antoi Jyväskylän Kesän debytanttina 1987. Ulkomailla Mustosta on kuultu eri Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa. Hän on esiintynyt suomalaisten orkestereiden solistina (muun muassa RSO, Tapiola Sinfonietta, Sinfonia Lahti, Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri ja Kuudennen kerroksen orkesteri). Keskeisimpien barokkikonserttojen lisäksi hänen ohjelmistoonsa kuuluvat myös Francis Poulencin, Bohuslav Martinun ja Manuel de Fallan cembalokonsertot.

Kaudella 2006–2007 toteutettiin yhteistyössä Lisbeth Landefortin kanssa ensi kerran poikkitaiteellinen kamarimusiikkiteos Laulustaan lintu tunnetaan, joka perustuu Domenico Scarlattin cembalomusiikille ja Nobel-kirjailija José Saramagon romaaniin Baltasar ja Blimunda. Mustosen Scarlattiana-levytys sai kirjailijan tulemaan ensivierailulle Suomeen teoksen suomenkieliseen ensiesitykseen 2007, jonka jälkeen sitä on esitetty Saramagon kutsusta eri puolilla Eurooppaa.[2]

Elina Mustonen on tehnyt levytyksiä niin solistina kuin kamarimuusikkonakin. Hän on myös nauhoittanut Yleisradiolle ja osallistunut Yle TV1:n kansainvälisiin yhteistyöohjelmiin.

Kamarimusiikkia Mustonen on soittanut kotimaisten taiteilijoiden lisäksi muun muassa Wieland Kuijkenin, Laurence Dreyfusin, Mark Lubotskyn, Mark Peskanovin, Rachel Brownin ja Peter-Lukas Graafin kanssa.

Elina Mustonen on opettanut cembalon- ja continuosoittoa sekä cembalopedagogiikkaa Sibelius-Akatemiassa sekä Länsi-Helsingin musiikkiopistossa vuodesta 1983 lähtien. Useat hänen oppilaistaan ovat voittaneet palkintoja kansainvälisissä kilpailuissa.lähde?

Muusikon työnsä ohella Elina Mustonen on laajentanut toimintaansa myös teatteritaiteen puolelle. Näyttelijäntyötä hän on opiskellut muun muassa Royal Academy of Dramatic Art ‑korkeakoulussa Lontoossa.

Mustosen rooleja näyttelijänä ovat olleet Prospero (William Shakespeare: Myrsky), Hippolyta ja Titania (Shakespeare: Kesäyön uni), nimirooli Jussi Kylätaskun näytelmässä Maaria Blomma sekä Ida Aalberg ja Aino Sibelius Järvenpään teatterin Sibelius‑juhlavuoden tuotannoissa.

Shakespearen 400‑juhlavuoden kunniaksi Elina Mustonen valmisti yhteistyössä kirjallisuudentutkija Nely Keinäsen ja ohjaaja‑dramaturgi Johanna Freundlichin kanssa näyttämöllisen sooloteoksen Her Infinite Variety – Shakespearen naiset sanoin ja sävelin. Tuotanto on kiertänyt ympäri Suomea, ja se on nähty myös Dublinissa ja Lontoossa esityspaikkoina Rose Theatre ja Garrick’s Temple to Shakespeare.

2017 sai ensi-iltansa ”JOUEZ! – Molièren matkassa”, Mustosen ja Freundlichin toinen sooloteos näyttelevälle cembalistille, visualistina Nina Mansikka.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustonen on naimisissa musiikin tohtori Veli-Markus Tapion kanssa. Hänen isänsä on tilastotieteilijä Seppo Mustonen ja veljensä pianisti, kapellimestari ja säveltäjä Olli Mustonen.

Bibliografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Tanssi yli koskettimien – Ranskalainen sarja nro 5 G-duuri, BWV 816, Johann Sebastian Bachin cembalonsoitonopetuksen peilinä. EST-julkaisusarja. Sibelius-Akatemia, 2006.
 • Rakkaudesta Bachiin: suomalaiset taiteilijat ja musiikinystävät kertovat suhteestaan säveltäjämestariin. Tunnit Bachin kanssa. Helsinki: Karas-sana, 2000. ISBN 951-655-546-2.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • J. S. Bach: Harpsichord Concertos (The Amsterdam Baroque Orchestra, Ton Koopman) 1988 Erato 2292-45649-2
 • Marin Marais: Pièces de viole du second livre 1997 BIS-CD-909
 • J. S. Bach: French Suites 1998 Alba ABCD 136:1-2
 • J. S. Bach: English Suites 2002 Alba ABCD 166:1-2
 • D. Scarlatti: Scarlattiana 15 Sonatas for Harpsichord 2005 Alba ABCD 216
 • 2 × Bach Sonatas for viola da gamba & harpsichord (Veli-Markus Tapio, Elina Mustonen) 2005 Alba ABCD 217
 • J.S. Bach: 6 Partitas 2009 Polyhymnia PH0908

Musiikkinäytteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Kuka kukin on 2009. Otava, 2008.
 2. Hannu-Ilari Lampila: Satiirista Saramago tunnetaan Helsingin Sanomat. 27.3.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]