Elijah Price

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Elijah Price
Elijah Price elokuvassa Glass.
Elijah Price elokuvassa Glass.
Luoja(t) M. Night Shyamalan
Elokuva Unbreakable – särkymätön
Glass
Ammatti sarjakuvaliikkeen omistaja
Näyttelijä(t) Samuel L. Jackson

Elijah Price eli Herra Lasi (engl. Mr Glass) on kuvitteellinen elokuvahahmo, jota esittää Samuel L. Jackson. Price on pääkonna elokuvissa Unbreakable – särkymätön (2000) ja Glass (2019). Elijah on poikkeuksellisen älykäs, määrätietoinen, karismaattinen ja manipuloiva yksilö. Hänen heikkoutensa on harvinainen luutokatosairaus, jonka vuoksi hänen luunsa särkyvät helposti, mikä tuottaa hänelle suurta kipua. Sairaudensa myötä Elijah on saanut liikanimensä ”Herra Lasi”. Elijah etsii itselleen ja sairaudelleen ”vastakohtaa”, jotakuta poikkeuksellisen vahvaa yksilöä, tai muuten hän joutuisi toteamaan olemassaolonsa merkityksettömäksi. Elijah rinnastaa elämän usein sarjakuviin ja käyttää niistä tuttuja termejä, ”kuten sankari” ja ”vastustaja”. Hän kokee, että sarjakuvat ovat kuin ”historiankirjoja”: niihin on kirjattu tavanomaisista poikkeavista tapahtumia, joita joku on todistanut elämässään.

Rooli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Särkymätön[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elijahin suuri pakkomielle on todistaa sarjakuvamaisten ja yli-inhimillisten ihmisten olemassaolo. Etsiessään ”sankareita” Elijah on aiheuttanut katastrofaalisia onnettomuuksia, kuten lentokoneturmia, hotellipaloja ja jopa junaonnettomuuksia. Elokuvassa Unbreakable – särkymätön David Dunn -niminen mies selviää Elijahin aiheuttamasta junaturmasta, ja häneen Elijah alkaa kohdistaa huomionsa: niin merkittävästä onnettomuudesta selvinneen henkilön täytyy olla särkymätön, hänen ”täydellinen vastakohtansa”. Elijah auttaa Davidia hallitsemaan kykyjään, kuten aistimaan ihmisten pahoja tekoja kosketuksen kautta. Lopulta David kuitenkin tajuaa Elijahin olleen syyllinen junaonnettomuuteen ja passittaa tämän poliisin huostaan.

Glass[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Glass-elokuvassa selviää, että Elijah on ollut vangittuna vankimielisairaalassa 19 vuotta. Laitokseen vangitaan lopulta myös Davidin sekä uusi tulokas Kevin Wendell Crumb, monipersoonahäiriöstä kärsivä mies, joka jatkuvasti vaihtelee persoonaansa 24 eri henkilön välillä. Yliluonnollisen Kevinin sairaudesta tekee se, että hänen persoonansa ”Peto” on erittäin voimakas, haavoittumaton ja kykenee liikkumaan jyrkkiäkin seiniä pitkin.

Tohtori Ellie Staple yrittää tuloksetta vakuuttaa Davidin ja Kevinin siitä, että näiden kyvyille on olemassa luonnollinen selitys ja että nämä ovat alusta saakka kuvitelleet kaiken. Elijah liittoutuu Kevinin kanssa paetakseen laitoksesta ja kertoo Davidille aikeensa paljastaa maailmalle totuus ”supersankareista ja pahiksista”. David yrittää estää Elijahin suunnitelman, ja lopulta myös Kevin kääntyy Elijahia vastaan saadessaan tietää, että juuri hän aiheutti junaonnettomuuden, jossa Kevinin isä kuoli, mikä johti Kevinin eri persoonien syntymiseen. Kevin muuttuu ”Peto”-muotoonsa, tappaa Elijahin ja yrittää paeta, mutta tarkka-ampuja ampuu hänet. Staple paljastaa kuuluvansa järjestöön, jonka tarkoitus on piilottaa maailmalta totuus supersankareista, jotta ihmiset voisivat elää rauhassa. Hän käskee miestensä surmaamaan Davidin. Elijah oli kuitenkin aikaisemmin ennakoinut tulevat tapahtumat ja alkanut lähettää tilanteesta livekuvaa verkkoon, ja lopulta video, joka paljastaa sekä Davidin että Kevinin yli-inhimillisen vahvat kyvyt, julkaistaan maailmanlaajuiseen levitykseen.

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.