David Dunn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
David Dunn
David Dunn elokuvassa Unbreakable – särkymätön. Dunn käyttää Vartija-sankarihahmolleen tunnusomaista sadeviittaa.
David Dunn elokuvassa Unbreakable – särkymätön. Dunn käyttää Vartija-sankarihahmolleen tunnusomaista sadeviittaa.
Luoja(t) M. Night Shyamalan
Elokuva Unbreakable – särkymätön
Glass
Ammatti vartija, turvallisuusalan yrittäjä
Näyttelijä(t) Bruce Willis

David Dunn (tunnetaan myös nimellä Vartija, engl. The Overseer) on M. Night Shyamalanin luoma kuvitteellinen hahmo, joka esiteltiin vuoden 2000 elokuvassa Unbreakable – särkymätön. Hahmolla on myös pieni cameo-roolissa elokuvassa Split (2016) sekä pääosa elokuvassa Glass (2019). Hahmoa esittää Bruce Willis.

Dunn on eräänlainen supersankari, jonka kykyihin kuuluvat muun muassa erityinen vahvuus, haavoittumattomuus, immuunius sairauksille sekä ESP, kyky aistia kosketuksen myötä ihmisten tekemät rikokset. Hänen heikkoutensa on vesi, joka heikentää hänen voimansa.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsena David oli koulukiusattu ja hänen kiusaajansa melkein hukuttivat hänet uima-altaaseen. Hän selviytyi kuin ihmeen kaupalla, mutta hänelle syntyi tapahtumasta vesikammo.[1] Lukiovuosinaan David oli erinomainen jalkapallonpelaaja, mutta joutui jättämään uransa kohtalokkaan auto-onnettomuuden jälkeen – hän pelasti tyttöystävänsä (ja tulevan vaimonsa) Audreyn repimällä paljain käsin auton oven irti silkalla vahvuudellaan ja on siitä lähtien lupautunut omistautua Audreylle ja viettää enemmän aikaa tämän kanssa. Myöhemmin David ryhtyi vartijaksi ja sai Auderyn kanssa yhteisen lapsen Josephin.

Rooli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Särkymätön[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvassa Unbreakable – särkymätön David selviytyy suuresta juna-onnettomuudesta täysin naarmuitta, mitä hän ei voi käsittää. Pian hän saa kirjeen, jossa kysytään, milloin hän on ollut viimeksi sairaana. Hän tapaa kirjeen lähettäjän, sarjakuva-analyytikko Elijah Pricen, jonka mielestä sarjakuvat ovat ikään kuin ”historiankirjoja”: niihin on kirjattu tavanomaisista poikkeavista tapahtumia, joita joku on todistanut elämässään. Elijah uskoo juna-onnettomuuden todistavan, että Davidin kohtalo on olla supersankari. David kertoo Elijahille kyvystään aistia asioita ja erityisesti ihmisten pahoja tekoja kosketuksen kautta. Hän myös myöntää, ettei ole koskaan sairastunut tai loukkaantunut. Elijahin tukemana David tajuaa, että kyky aistia asioita muista ihmisistä ei ole pelkkä tavallista tarkempi vaisto vaan yliaistillinen havaintokyky: kosketuksen myötä hän saa näyn ihmisen tekemiin rikoksiin.

Paikallisella juna-asemalla David törmää ohikulkeviin ihmisiin ja saa useita näkyjä esimerkiksi varkauksista, väkivaltaisuuksista ja raiskauksista. Hän päättää seurata miestä, joka näyn perusteella on tunkeutunut vieraan perheen kotiin, tappanut isän ja ottanut vaimon sekä kaksi lasta vangeiksi. Talon luona David vapauttaa vangitut lapset, mutta kaappaaja tajuaa tulleensa seuratuksi ja työntää Davidin uima-altaaseen. David, jolle vesi on niin kutsuttua ”kryptoniittia” eli kohtalokas heikkous, on hukkumaisillaan, kunnes lapset pelastavat hänet. Hän tappaa kaappaajan, mutta surukseen huomaa tämän ehtineen murhata perheen äidin.

Sanomalehdet uutisoivat salaperäisestä sankarista, joka pelasti lapset. David ja Elijah kättelevät tehdystä yhteistyöstä ja aikovat jatkaa omia polkujaan, mutta kädenpuristuksen myötä David saa näyn ja tajuaa Elijahin olevan vastuussa juna-onnettomuudesta ja muistakin katastrofeista, kuten hotellipalosta ja lento-onnettomuudesta. Elijah selittää, että luutautinsa takia häntä kutsuttiin lapsuudessaan nimellä ”herra Lasi”, minkä jälkeen hän on tahtonut löytää itselleen vastakohdan, ”särkymättömän”, tai muuten hän kokisi itsensä virheelliseksi. David ilmoittaa asiasta viranomaisille ja Elijah viedään vankimielisairaalaan.

Split[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

David esiintyy Split-elokuvan lopussa kuppilassa juomassa kahvia samalla kuunnellen uutiset monipersoonahäiriöstä kärsivästä miehestä, Kevin Wendell Crumbista, jolle on annettu liikanimeksi ”Lauma”.[2] Nainen hänen vierellään muistelee samankaltaista tapausta pyörätuolissa istuvasta miehesta, joka vangittiin 15 vuotta aiemmin. David tokaisee miehen nimen olevan herra Glass.

Glass[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Glass-elokuvassa Davidilla on oma turvallisuusyritys, ja hän tekee yhteistyötä aikuisen poikansa Josephin kanssa yrittäen torjua rikoksia. Hänet tunnetaan salaperäisena sankarina nimeltään ”Vartija” (engl. The Overseer). Davidin vaimo Audrey on kuollut leukemiaan viisi vuotta aiemmin. David kohtaa Split-elokuvasta tutun Kevin Wendell Crumbin ja saa näyn, jossa tämä on vanginnut neljä nuorta naista. David pelastaa vangitut tytöt ja kamppailee Kevinin pahimman persoonan ”Pedon” kanssa kunnes poliisit kukistavat heidät molemmat ja vievät psykologiseen laitokseen. Laitoksessa on myös Elijah, joka on ollut vangittuna 19 vuotta.

Tohtori Ellie Staple yrittää tuloksetta vakuuttaa Davidin siitä, että tämän kyvyille on olemassa luonnollinen selitys ja että tämä on alusta saakka kuvitellut kaiken. Elijah liittoutuu Kevinin kanssa paetakseen laitoksesta ja paljastaa Davidille aikeensa paljastaa maailmalle totuus ”supersankareista ja pahiksista”. David onnistuu pakenemaan sellistään ja yrittää estää Elijahin suunnitelman. Joseph paljastaa Kevinille Elijahin aiheuttaneen junaonnettomuuden, jossa Kevinin isä kuoli, mikä johti Kevinin eri persoonien ja samalla myös Davidin syntymiseen. Kevin muuttuu ”Peto”-muotoonsa, tappaa Elijahin ja yrittää paeta, mutta tarkka-ampuja ampuu hänet. Staple paljastaa Davidille kuuluvansa järjestöön, jonka tarkoitus on piilottaa maailmalta totuus supersankareista, jotta ihmiset voisivat elää rauhassa. Hän toteaa, että jos David olisi uskonut häntä aiemmin, hän olisi antanut tämän elää. Kaksi vartijaa raahaavat Davidin vedellä täyttyneeseen viemäriin ja hukuttavat tämän. Elijah on kuitenkin lähettänyt Davidin ja Kevinin kykyjä todistavista tapahtumista livekuvaa verkkoon, ja video julkaistaan maailmanlaajuiseen levitykseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Baile, Jason: ‘Glass’: 5 Things That Left Us Scratching Our Heads The New York Times. 23.1.2019. Viitattu 27.4.2019. (englanniksi)
  2. Couch, Aaron: 'Split': M. Night Shyamalan Explains an Ending Years in the Making Hollywood Reporter. 22.1.2017. Viitattu 27.4.2019. (englanniksi)
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.