Eleutherodactylus

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eleutherodactylus
Kokii (Eleutherodactylus coqui)
Kokii (Eleutherodactylus coqui)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sammakkoeläimet Amphibia
Lahko: Sammakot Anura
Heimo: Eleutherodactylidae
Alaheimo: Eleutherodactylinae
Suku: Eleutherodactylus
Duméril & Bibron, 1841
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Eleutherodactylus Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Eleutherodactylus Commonsissa

Eleutherodactylus on heimoon Eleutherodactylidae kuuluva sammakkosuku, jossa on 198 lajia.[1] Ne ovat enimmäkseen yöeläimiä.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajit Eleutherodactylus iberia ja kuubansammakko (E. limbatus) kuuluvat maailman pienimpiin sammakoihin. Ne elävät Kuubassa ja kasvavat vain 8,5 millimetriä pitkiksi.[2] Suurimpien Eleutherodactylus-suvun sammakoiden pituus on kymmenen senttiä. Väriltään lajit ovat ruskeita, vihreitä tai oransseja. Joillakin lajeilla on tumma juova, joka yltää kuonosta silmän taakse. Useimmilla lajeilla on lehtisammakoiden tapaan tarttumalevyiksi laajentuneet sormien ja varpaiden kärjet[3].

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajeja tavataan eteläläisestä Teksasista ja läntisestä Meksikosta Belizeen ja Guatemalaan ulottuvalla alueella sekä Karibian saaristossa.[1] Niitä esiintyy sade- ja lehtimetsissä, joitakin lajeja myös pensaissa. Lajeja esiintyy myös puutarhoissa, pelloilla ja puistoissa.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muniminen tapahtuu maalla ja yksilö kehittyy kokonaan munan sisällä.[3] Munia on yli 20. Munista pidetään huolta. Useimmiten naaras vartioi niitä, mutta joillakin lajeilla koiras on vartioimassa munia.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajit pyydystävät pieniä selkärangattomia eläimiä.

Lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joitakin sukuun kuuluvia lajeja:[3][4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Frost, Darrel R.: Eleutherodactylus Duméril and Bibron, 1841 Amphibian Species of the World: an Online Reference. Version 6.0. 2018. New York, USA: American Museum of Natural History. Viitattu 6.7.2018. (englanniksi)
  2. Interesting Facts About Amphibians The Center for Reptile and Amphibian Research. Arkistoitu 8.2.2007. Viitattu 6.7.2018. (englanniksi)
  3. a b c Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 5. Sydän–Öljykala, s. 2038–2039. Helsinki: Otava, 1975. ISBN 951-1-02059-5.
  4. McGhee, Karen & McKay, George: Maailmamme eläimet, s. 177. Suomentanut Marja-Leena & Pertti Hiltunen. Helsinki: Gummerus, 2007. ISBN 978-951-20-7373-3. (suomenkielisten nimien lähde)
  5. Chris Mattison: ”Rainfrogs”, Encyclopedia of reptiles and amphibians, s. 74–79. Grangebooks, 2005. ISBN 1-84013-794-0. (englanniksi)