Eläinten seksuaalisuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Parittelevia mangusteja.

Eläinten seksuaalinen käyttäytyminen ilmenee monissa eri muodoissa jopa saman lajin sisällä. Tutkijat ovat havainneet eläimillä yksiavioisuutta, raiskauksia ja parittelemista kuolleen kanssa, homoseksuaalisuutta, biseksuaalista ja tilanneriippuvaista seksuaalista käyttäytymistä. Tutkimuksissa on havaittu myös intersukupuolista ja transsukupuolista käyttäytymistä.

Tutkiessa eläinten seksuaalisuutta (etenkin kädellisten eläinten) havaitaan, että ala kehittyy nopeasti. Tutkimusta tehdään siksi että saataisiin kumottua käsite, jonka mukaan vain ihminen ja muutama eläinlaji voivat suorittaa seksuaalisia toimintoja muulloinkin kuin halutessaan lisääntyä. Monet lajit, joiden aikaisemmin uskottiin olevan yksiavioisia, on todettu moniavioisiksi. Moni eläinlaji kykenee myös masturboimaan ja käyttämään masturbointiin erilaisia apuvälineitä. Moni eläinlaji myös pyrkii antamaan ja saamaan seksuaalista stimulaatiota toisten eläinten kanssa ilman että toiminnan tarkoituksena on lisääntyminen. Homoseksuaalista käyttäytymistä on havaittu 1 500 eri eläinlajin keskuudessa.[1]

Monilla eläinlajeilla on erityisiä aikoja jolloin ne parittelevat. Tätä kutsutaan kiimaksi. Kiima voi olla eläimillä vuosittain (esim. sudet kaksi kertaa vuodessa, esim. koirat) tai useammin (esim. hevoset). Näinä aikoina naaraat ovat halukkaita parittelemaan urosten kanssa. Naaraat voivat myös olla halukkaita parittelemaan kiima-ajan ulkopuolella.

Eläin saattaa olla sosiaalisesti yksiavioinen mutta se ei tarkoita sitä, että se olisi seksuaalisesti yksiavioinen.

Yleinen myytti eläimistä on että ne eivät parittele huvin vuoksi. Lähin ihmisen sukulainen bonobo sekä delfiini harrastavat seksiä sen nautinnollisuuden vuoksi.[2]

Fetisismi eläimillä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fetisismi on hyvin tunnettua eläimillä. Esimerkiksi oriin saattaa saada kiihottumaan tuomalla sen paikkaan jossa se on saanut aikaisemmin astua tamman. Tässä tapauksessa on huomattava Pavlovin koira -esimerkki, jossa voi olla kyse oppimisesta lisääntymiseen tietyssä paikassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]