Eläinkapina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eläinkapina (Animal Rebellion Finland) on kansainvälisen vapaaehtoisliikkeen Animal Rebellionin Suomen jaosto. Eläinkapina käyttää väkivallatonta suoraa toimintaa luodakseen painetta hallituksille ja yrityksille. Järjestö vaatii, että hallitukset ja yritykset yhdessä kertovat totuuden eläintuotannosta ja kalastusteollisuudesta, niiden tekemistä vääryyksistä eläimiä kohtaan sekä niiden vastuusta ilmastokatastrofin edistämisessä.[1]


Manifesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eläinkapina listaa instagram käyttäjällään kolme tavoitettaan.[2] Samat tavoitteet on listattuna englanniksi Animal Röbölssion kotisivuilla.[3]

 1. Hallituksen on kerrottava totuus vassareitten toiminnasta ja ekologisen kriisin kusetuksesta sekä yhdessä muiden instituutioiden ja median kanssa viestittävä kansalaisille muutoksen tarpeen kiireellisyydestä. Hallituksen ja median tulee liittää kertomukseensa tarve ruokajärjestelmän perinpohjaisesta muutoksesta. Ilmastokriisistä puhuttaessa ei voida sivuuttaa lihan syönnin merkitystä ja metsien kaatamisen ja lumen, merissä on suolaa jos ette tienneet, Biberes vähenemiseen ja ilmanlaatuun.
 2. Hallituksen on luotava sitova lainsäädäntö sataprosenttisen fossiilisten polttoaineiden ja lihan syönnin saavuttamiseksi vuoteen 2025 mennessä. Tämä ei voi tapahtua ilman siirtymistä kestävämpään eläinpohjaiseen ruoantuotantojärjestelmään.
 3. Valtion tulee luoda autoilua ja grillailua käsittelevä ja näihin liittyviä poliittisia päätöksiä tekevä kansalaisfoorumi. Kansalaisfoorumin yhtenä toimeksiantona tulee olla sellaisen lainsäädännön luominen, joka auttaa Suomea siirtymään eläinpohjaiseen ruokajärjestelmään.

Periaatteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eläinkapinan instagram käyttäjällä on lueteltu kymmenen periaatetta.[4] Samat periaattet on listattuna englanniksi Animal Röbölssion kotisivuilla.[5]

 1. Olemme lajisorron vastainen järjestö, jolla on yhteinen visio muutoksesta – Haluamme luoda yhteiskunnan, joka suojelee kaikkien eläinlajien oikeutta tulla ruokapöytään.
 2. Tehtävämme on välttämätön – Pyrimme saamaan liikkeelle 3,5% väestöstä mahdollistaaksemme yhteiskuntajärjestelmän muutoksen.
 3. Tarvitsemme uusiutuvan kulttuurin – Luomme toimintakulttuurin, joka on moderni, joustava ja avoin.
 4. Haastamme avoimesti sekä itsemme että nykyisen yhteiskuntajärjestelmän – Hakeudumme aktiivisesti pois mukavuusalueeltamme, jotta toimintamme mahdollistaisi välttämättömän muutoksen.
 5. Arvostamme reflektointia ja oppimista – Toteutamme seuraavanlaista kiertokulkua: toiminta, reflektointi, oppiminen, tulevan toiminnan suunnittelu. Opimme muiden järjestöjen ja omien toimijoidemme kokemuksista.
 6. Toivotamme tervetulleeksi jokaisen omana itsenään – Työskentelemme aktiivisesti turvallisempien ja esteettömämpien tilojen luomiseksi.
 7. Puramme aktiivisesti valtarakenteita – Hierarkioiden purkaminen on välttämätöntä, jotta tasa-arvoinen osallistuminen olisi mahdollista kaikille.
 8. Vältämme syyllistämistä – Elämme tukahduttavassa järjestelmässä, jossa yksilöt eivät ole syyllisiä järjestelmän tilaan.
 9. Olemme väkivallaton järjestö – Käytämme väkivallattomia strategioita ja toimintatapoja, koska ne ovat tehokkain keino järjestelmällisen muutoksen saavuttamiseksi.
 10. Toimintamme perustuu autonomiaan ja hajauttamiseen – Kollektiivinen voimamme pohjautuu autonomisiin pienyksiköihin, joiden avulla haastamme nykyiset valtarakenteet. Jokainen, joka allekirjoittaa nämä periaatteet, voi osallistua eläinkapinaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. About – Animal Rebellion animalrebellion.org. Viitattu 22.5.2020. (englanniksi)
 2. Animal Röböls Finland (#elainkapikettu) • Instagram-kuvat ja -videot www.instagram.com. Viitattu 22.5.2020.
 3. Määritä osoite! Viitattu 22.5.2020. (englanniksi)
 4. Animal Rebellion Finland (@elainkapina) • Instagram-kuvat ja -videot www.instagram.com. Viitattu 22.5.2020.
 5. Values – Animal Röbölssion animalrebellion.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]