Eläinkapina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eläinkapina (Animal Rebellion Finland) on kansainvälisen vapaaehtoisliikkeen Animal Rebellionin Suomen jaosto. Eläinkapina käyttää väkivallatonta suoraa toimintaa luodakseen painetta hallituksille ja yrityksille. Järjestö vaatii, että hallitukset ja yritykset yhdessä kertovat totuuden eläintuotannosta ja kalastusteollisuudesta, niiden tekemistä vääryyksistä eläimiä kohtaan sekä niiden vastuusta ilmastokatastrofin edistämisessä.[1]


Manifesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vaatimukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eläinkapina listaa instagram käyttäjällään kolme tavoitettaan.[2] Samat tavoitteet on listattuna englanniksi Animal Rebellionin kotisivuilla.[3]

  1. Hallituksen on kerrottava totuus ilmastonmuutoksesta ja ekologisen kriisin vakavuudesta sekä yhdessä muiden instituutioiden ja median kanssa viestittävä kansalaisille muutoksen tarpeen kiireellisyydestä. Hallituksen ja median tulee liittää kertomukseensa tarve ruokajärjestelmän perinpohjaisesta muutoksesta. Ilmastokriisistä puhuttaessa ei voida sivuuttaa eläintuotannon vaikutusta planeettaamme metsien häviämiseen, merien lajikatoon, biodiversiteetin vähenemiseen ja ilmanlaatuun.
  2. Hallituksen on luotava sitova lainsäädäntö hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2025 mennessä. Tämä ei voi tapahtua ilman siirtymistä kestävämpään kasvipohjaiseen ruoantuotantojärjestelmään.
  3. Valtion tulee luoda ilmaston ja ekologian kriisiä käsittelevä ja siihen liittyviä poliittisia päätöksiä tekevä kansalaisfoorumi. Kansalaisfoorumin yhtenä toimeksiantona tulee olla sellaisen lainsäädännön luominen, joka auttaa Suomea siirtymään kasvipohjaiseen ruokajärjestelmään.

Periaatteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eläinkapinan instagram käyttäjällä on lueteltu kymmenen periaatetta.[2] Samat periaattet on listattuna englanniksi Animal Rebellionin kotisivuilla.[4]

  1. Olemme lajisorron vastainen järjestö, jolla on yhteinen visio muutoksesta – Haluamme luoda yhteiskunnan, joka suojelee kaikkien eläinlajien oikeutta elää.
  2. Tehtävämme on välttämätön – Pyrimme saamaan liikkeelle 3,5% väestöstä mahdollistaaksemme yhteiskuntajärjestelmän muutoksen.
  3. Tarvitsemme uusiutuvan kulttuurin – Luomme toimintakulttuurin, joka on moderni, joustava ja avoin.
  4. Haastamme avoimesti sekä itsemme että nykyisen yhteiskuntajärjestelmän – Hakeudumme aktiivisesti pois mukavuusalueeltamme, jotta toimintamme mahdollistaisi välttämättömän muutoksen.
  5. Arvostamme reflektointia ja oppimista – Toteutamme seuraavanlaista kiertokulkua: toiminta, reflektointi, oppiminen, tulevan toiminnan suunnittelu. Opimme muiden järjestöjen ja omien toimijoidemme kokemuksista.
  6. Toivotamme tervetulleeksi jokaisen omana itsenään – Työskentelemme aktiivisesti turvallisempien ja esteettömämpien tilojen luomiseksi.
  7. Puramme aktiivisesti valtarakenteita – Hierarkioiden purkaminen on välttämätöntä, jotta tasa-arvoinen osallistuminen olisi mahdollista kaikille.
  8. Vältämme syyllistämistä – Elämme tukahduttavassa järjestelmässä, jossa yksilöt eivät ole syyllisiä järjestelmän tilaan.
  9. Olemme väkivallaton järjestö – Käytämme väkivallattomia strategioita ja toimintatapoja, koska ne ovat tehokkain keino järjestelmällisen muutoksen saavuttamiseksi.
  10. Toimintamme perustuu autonomiaan ja hajauttamiseen – Kollektiivinen voimamme pohjautuu autonomisiin pienyksiköihin, joiden avulla haastamme nykyiset valtarakenteet. Jokainen, joka allekirjoittaa nämä periaatteet, voi osallistua eläinkapinaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. About – Animal Rebellion animalrebellion.org. Viitattu 22.5.2020. (englanniksi)
  2. a b Animal Rebellion Finland (@elainkapina) • Instagram-kuvat ja -videot www.instagram.com. Viitattu 22.5.2020.
  3. Demands – Animal Rebellion animalrebellion.org. Viitattu 22.5.2020. (englanniksi)
  4. Values – Animal Rebellion animalrebellion.org. Viitattu 22.5.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]