Ekerön kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ekerön kirkko
Ekerö kyrka
Kirkkokunta Ruotsin kirkko
Hiippakunta Tukholman hiippakunta
Seurakunta Ekerön seurakunta
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Ekerön kirkko on Ruotsissa Ekerön kunnassa sijaitseva kirkkorakennus. Se on rakennettu 1100-luvun jälkipuoliskolla.

Alun perin kirkko rakennettiin tyypilliseen romaaniseen tyyliin: siinä oli runkohuone ja kapeampi kuori. Kirkkoa laajennettiin vuoden 1300 tienoilla goottilaisen tyylin mukaiseksi, jolloin kuori purettiin ja sakaristo rakennettiin. Torni ja runkohuoneen päällä olevat tiiliholvit rakennettiin 1400-luvulla. 1480 tienoilla holveja ja seiniä koristeltiin kalkkimaalauksilla, jotka kalkittiin piiloon 200 vuotta myöhemmin ja palautettiin osia niistä näkyville vuonna 1933.

Kirkko paloi vuonna 1647, mutta vasta 1680-luvulla sille tehtiin kunnollinen remontti kreivi Erik Lindschöldin ehdotuksesta ja osittain myös hänen rahoillaan. Tornia varten suunnitelmat teki Nicodemus Tessin nuorempi ja runkohuoneeseen lisättiin ristisakarat. Torni sai nykyisen ulkonäkönsä vuonna 1792 Thure Wennbergin piirustusten mukaisesti.

Suurin osa kirkon vanhemmista esineistä myytiin 1883 ja osan niistä omistaa nykyään valtion historiallinen museo. Alttarilla on öljymaalaus, joka kuvaa Jeesusta Getsemanessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ekerön kirkko.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Ekerö kyrka
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.