Eero Lehtimäki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Eero Lehtimäki (s. 13. tammikuuta 1989 Espoo)[1] on suomalainen kapellimestari ja klarinetisti. Hän on valmistunut sekä klarinetistiksi että bassoklarinetistiksi Helsingin konservatorista, ja opiskellut sen jälkeen orkesterinjohtoa sekä Sibelius-Akatemiassa että Wienissä Universität für Musik und darstellende Kunst Wien -musiikkikorkeakoulussa. Suomessa hänen opettajinaan ovat toimineet muiden muassa Jorma Panula, Atso Almila ja Hannu Lintu. Wienissä hän opiskeli orkesterinjohtoa sekä Johannes Wildnerin että Simeon Pironkoffin luokilla ja oopperanjohtoa Konrad Leitnerin oppilaana.

Vuonna 2014 Eero Lehtimäki voitti kansainvälisen NWBC-kapellimestarikilpailun, ja on siitä lähtien johtanut vierailevana kapellimestarina useita ammattiorkestereita sekä Suomessa että ulkomailla, ja kaudella 2014–2015 hänet valittiin myös harjoittelijaksi Wienin valtionoopperaan. Vuodet 2013–2014 hän toimi Retuperän WBK:n taiteellisena harhaanjohtajana. Lehtimäki toimi syksystä 2016 kevääseen 2018 Polyteknikkojen Orkesterin kapellimestarina.[1] Heinäkuussa 2018 hän debytoi turkulaisen Brinkhall soi -musiikkifestivaalin taiteellisena johtajana.[2]

Eero Lehtimäen läpimurtona voidaan pitää vuoden 2016 Turun musiikkijuhlien Mariinski-teatterin orkesterin konserttia, jossa Musiikkijuhlien mestarikurssille osallistunut Lehtimäki johti konsertin avausnumeron kapellimestari Valeri Gergijevin pyynnöstä ja puolesta. Debyytti oli siinäkin suhteessa poikkeuksellinen, että Gergijev tarjosi tätä mahdollisuutta vain paria minuuttia ennen konsertin alkua. Lehtimäki sai debyytistään paljon kiitosta Gergijeviltä itseltään, ja valtakunnan päälehdissä julkaissut konserttiarvostelut hänen osuudestaan olivat ylistäviä.

Klarinetistina Lehtimäki on esiintynyt muun muassa Iitin Musiikkijuhlilla ja Lohjan Kaupunginorkesterissa, minkä lisäksi hän on opettanut klarinetinsoittoa sekä johtanut orkestereita useilla musiikkikursseilla. Hän on myös toiminut Circus Showbandin saksofonistina ja soittanut sekä klarinettia että saksofonia Helsingin Kaupunginteatterilla.

Kapellimestarityönsä ja -opintojensa ohessa Eero Lehtimäki opiskeli akustiikkaa ja valmistui diplomi-insinööriksi Aalto-yliopiston Teknillisessä korkeakoulusta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kangas, Laila: Kapellimestari Eero Lehtimäki on meidän Eero – Musiikin syntymäpäiväkalenteri Yle Klassinen. 13.1.2020. Helsinki: Yleisradio Oy. Viitattu 27.1.2020.
  2. Väntänen, Ari: Brinkhall soi -tapahtuman uusi taiteellinen johtaja Eero Lehtimäki panostaa puupuhaltimiin Turun Sanomat. 10.7.2018. Arkistoitu 13.7.2018. Viitattu 11.7.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]