Eero Laesterä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eero Laesterä
Henkilötiedot
Syntynyt26. toukokuuta 1963 (ikä 59)
Pälkäne, Suomi
Poliitikko
Puolue Kansallinen kokoomus, puolueen listalla mahdollisesti sitoutumattomana[1]
Asema Pälkäneen kunnanhallituksen puheenjohtaja vuoteen 2017
Koulutus hallintotieteiden tohtori

Eero Laesterä (s. 26. toukokuuta 1963 Pälkäne)[2] on kunnallispoliitikko ja konsultti.

Laesterä on ollut Pälkäneen kunnanhallituksen puheenjohtaja.[3] Hän on toiminut muun muassa Aito Säästöpankki Oy:n, Perlacon Oy:n ja Solinum Oy:n hallituksen puheenjohtajana.[4]

Laesterä on hallintotieteiden tohtori. Hänen väitöskirjansa käsittelee finanssiriskejä Suomen kunnissa.[5]

Laesterä on tullut tunnetuksi erityisesti kuntaliitosselvitysten selvitysmiehenä ja kuntatalouden asiantuntijana. Laesterä on saneerannut kymmeniä kuntia ja yhteistoiminta-alueita.[1][6][7]

Perlacon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laesterä perusti konsulttiyhtiö Perlaconin[8] vuonna 2012[9]. Vuonna 2020 Perlacon on Suomen käytetyin neuvonantaja kuntien säästöohjelmien tekijänä[8]. Yrityksellä ei ole kilpailijoita[8].

Perlacon laatii konsultoimalleen kunnalle painelaskelman, joka kertoo, miten pian kunta on vaarassa joutua kriisikunnaksi ja mahdollisesti menettää itsenäisyytensä[8]. Itsenäisyytensä säilyttämiseksi kunta tilaa Perlaconilta talouden tasapainottamispaketin[8].

Vuosien aikana kolmasosa Suomen kunnista on tilannut Perlaconilta säästö- tai tasapainotusohjelman[8]. Perlaconin säästöohjelmiin kuuluu usein opettajan virkojen vähentäminen opetusryhmiä tiivistämällä, palvelujen ulkoistaminen ja kulttuuripalveluiden säästöt[8].

Perlaconin käytäntö on, että säästötoimenpiteitä valmistelee ohjausryhmä, jonka työ on salaista[8]. Ohjausryhmän laatima valmis säästöpaketti esitellään valtuustolle, jonka on hyväksyttävä paketti pikaisesti yhtenä kokonaisuutena, johon ei voi tehdä muutoksia[8].

Jotkut Perlaconin säästökeinot ovat epäonnistuneet ja joidenkin keinojen vaikutusta on etukäteen yliarvioitu[8]. Useat kunnat ovat jättäneet säästöohjelmien toteuttamisen kesken[8].

Kuntaliiton omistama FCG Finnish Consulting Group osti Laesterän Perlaconin keväällä 2020. Laesterä toimii FCG Perlaconin hallituksen puheenjohtajana[10][11].

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pentti Rönkkö, Eero Laesterä: Miksi rahat eivät riitä? Ylivelkaantuneen perheen toimeentulo vuonna 1993 KOTO-laskentamallin avulla kuvattuna. Tampere: Tampereen yliopisto, 1993. Tampereen yliopisto, kunnallistieteiden laitos, Suunnittelusarja, 48. ISBN 951-44-3327-0. (Tulojen uudelleenjako hyvinvointivaltiossa -tutkimusprojekti)
  • Eero Laesterä & Pertti Laesterä: Eräiden reikäleipäkuntien yhdistymisen taloudelliset vaikutukset. Helsinki: Sisäasiainministeriö, 1997. Sisäasiainministeriön kuntaosaston julkaisu, 1997, 3. ISBN 951-734-135-0.
  • Finanssiriskit Suomen kunnissa. Tampere: Tampere University Press: 2010, Acta Universitatis Tamperensis, 1494. ISBN 978-951-44-7960-1. Väitöskirja, Tampereen yliopisto.
  • Pekka Averio, Asko Koskinen, Eero Laesterä, Kuntien talous ja rahoitus. Helsinki : KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiö, 2019

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]