Edward Saidi Tingatinga

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Edward Saidi Tingatinga (19321972) oli tansanialainen kuvataiteilija, joka perusti oman taidesuuntauksen.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edwaed Saidi Tingatinga syntyi köyhään viljelijäperheeseen Namochelian kylässä Ruvuman alueella, lähellä Mosambikin rajaa. Kylää ei ole enää olemassa, sillä se siirrettiin uuteen paikkaan Tansanian presidentin Julius Nyereren Ujamaa-ohjelman aikana 1960-luvulla. Tingatingan äiti, Agnes Binti Ntembo, oli kristitty ja hänen isänsä Saidi Tingatinga muslimi. Vanhemmat erosivat ja äiti meni uusiin naimisiin. Myös Tingatingan velipuoli Simon Mpata ryhtyi kuvataiteilijaksi.

Eräiden tietojen mukaan Tingatinga olisi ollut mosambikilainen ja etunimeltään Eduardo. Daniel Augusta Tingatingan taideosuuskunnasta kertoo, että kyseessä on virheellinen tieto, joka on peräisin vuodelta 1996. Väitteen on laittanut liikkeelle ruotsalainen Berit Sahlström. Myös Tingatingan aikuiset lapset Daudi ja Martina vahvistavat isänsä olleen syntyperäinen tansanialainen.[1]

1950-luvun alussa Tingatinga muutti Pohjois-Tansaniaan työskentelemään sisalviljelmillä. Myöhemmin hänen setänsä pyysi hänet luokseen Dar es Salaamiin, missä Tingatinga työskenteli puutarhurina. Hän harrasti musiikkia ja alkoi tehdä ensimmäisiä maalauksiaan. Hän teki ensimmäiset maalauksensa käyttäen halpoja, usein kierrätettyjä materiaaleja, kuten kuitulevyä. Tyyli oli naiivi ja humoristinen. Maalausten aiheet olivat stereotyyppisen afrikkalaisia, kuten savannimaisemia. Maalaukset saivat aluksi suosiota Tansaniassa asuvien eurooppalaisten ja maassa vierailevien turistien parissa. Tingatinga saattoi lopulta jättää muut työnsä ja omistautua pelkästään taiteelle.

Vuonna 1970 Tingatinga avioitui mosambikilaisen makondekansaan kuuluvan Agatha Matakan kanssa. Tingatinga alkoi saada oppilaita ja seuraajia, jotka perustivat Tinga Tinga -taideosuuskunnan. Vuonna 1972 poliisi ampui erehdyksessä Tingatingan, jota luultiin karkuriksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Tämä taiteilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.