Edward S. Curtis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Edward S. Curtis, omakuva 1899.
Little Plum (oik.) ja poika Yellow Kidney, cheyenneintiaaneja. Noin 1910, retusoitu kuva.
Yllä olevan kuvan originaali. Tässä kuvassa on maassa isän ja pojan välissä kello, jonka Curtis on retusoinut pois julkaistusta kuvasta.
In the Land of the Head Hunters (1914)

Edward Sheriff Curtis (16. helmikuuta 1868 Wisconsin, Yhdysvallat19. lokakuuta 1952 Los Angeles, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen valokuvaaja, joka kuvasi erityisesti Pohjois-Amerikan intiaaneja.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Curtisin vanhemmat olivat saarnaaja Johnson Curtis ja Ellen Sheriff Curtis. Curtis meni jo hyvin nuorena valokuvaajalle oppipojaksi. Kun perhe muutti Washingtonin osavaltioon, hänestä tuli vuonna 1892 seattlelaisen valokuvaamon omistaja. Samana vuonna hän avioitui, ja molempien perheet työskentelivät yrityksessä.

1890-luvun puolivälissä hänestä tuli Seattlen johtava seurapiirikuvaaja, ja hänet tunnettiin muotokuvistaan ympäri maata.

Curtis päätti vuonna 1900 ryhtyä dokumentoimaan pohjoisamerikkalaisia intiaaneja, heidän elintapojaan, suullista kertomusperinnettään, heimojohtajien elämäntarinoita ja intiaanikieliä. Hän sai hankkeelle tukea muun muassa teollisuusmagnaatti J. P. Morganilta ja presidentti Theodore Rooseveltilta. Muutamia keskeytyksiä lukuun ottamatta Curtis omistautui hankkeelle kolmekymmentä vuotta. Hän kävi intiaaniheimojen luona alueella, joka ulottui etelästä Meksikon rajalta pohjoiseen aina Beringinmerelle, idästä Mississippiilta länteen Tyynellemerelle.

Ensimmäinen kirja sarjasta The North American Indian ilmestyi vuonna 1907, ja 1914 hän esitti dokumenttielokuvan In the Land of the Headhunters, joka käsitteli länsirannikon intiaaneja.

Kun Curtis ja hänen vaimonsa erosivat vuonna 1919, hän muutti tyttärensä kanssa Los Angelesiin, jossa hän työskenteli Hollywoodissa still-kuvaajana ja elokuvaajana. Samalla hän jatkoi kuvaamista intiaanihankkeen parissa. 1920-luvulla hän teki matkan arktiselle alueelle, jossa hän dokumentoi pohjoisimpien alueiden intiaaneja ja eskimoita.

The North American Indian -sarjan 20. ja viimeinen osa ilmestyi vuonna 1930.

Edwar S. Curtis kuoli sydänkohtaukseen.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hans Christian Adam: Edwars S. Curtis, Taschen Verlag GmbH, 1999. ISBN 3-8228-7183-4, p. 237-243.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Edward S. Curtis