Eduard Bloch

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Eduard Bloch

Eduard Bloch (30. tammikuuta 1872 Frombork, Itä-Preussi, Saksa1. kesäkuuta 1945 New York City, Yhdysvallat) oli juutalainen lääkäri, joka toimi Adolf Hitlerin perheen lääkärinä Itävallassa 1903–1907.

Bloch opiskeli lääketiedettä Prahassa, minkä jälkeen hän suoritti asepalveluksensa Itävallan armeijassa. Vuonna 1899 hänet komennettiin Linziin, jonne hän armeijasta päästyään päätti jäädä. Hän perusti yksityisen vastaanoton vuonna 1901.

Hitlereiden lääkäri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hitlerin perheestä hänen ensimmäinen potilaansa oli isä Alois Hitler, joka kuoli verensyöksyyn vuonna 1903. Seuraavaksi sairastui rintasyöpään äiti Klara Hitler. Tammikuussa 1907 pahasti heikenneen Klaran täytyi mennä Linzin laupeudensisarten sairaalaan, jossa hänelle tehtiin yli tunnin kestävä suuri leikkaus. Tämän jälkeen perheen huonosta taloudellisesta tilasta huolimatta Bloch lääkitsi Klaraa lähes päivittäin ottaen vain minimaalisen palkkion ja joskus jopa täysin ilmaiseksi.

Wienissä oleskellut Adolf Hitler matkusti Linziin hoitamaan äitiään, pikkusiskoaan ja taloutta marraskuussa 1907. Kolmekymmentä vuotta myöhemmin Eduard Bloch muisteli, että "Hän (Adolf Hitler) oli mitä hellimmin kiintynyt äitiinsä ja tarkkaili tämän jokaista liikettä voidakseen auttaa häntä pienimmissäkin asioissa". Hoidoista huolimatta Klara Hitler kuoli 21. joulukuuta 1907, muutamaa päivää ennen jouluaattoa. Adolf Hitler kiitti Blochia, joka ei ottanut kuin pienen palkkion hoidosta, ja sanoi olevansa tohtorille ikuisesti kiitollinen ("Ich werde Ihnen ewig dankbar sein"). Bloch kertoi eläkkeelle jäätyään, ettei 40-vuotisen uransa aikana nähnyt toista niin surun murtamaa nuorta miestä. Hän sai Hitleriltä postikortin 1908 ja muistinsa mukaan myös yhden maalauksen lahjaksi.

Juutalaisvainojen aikaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vielä vuonna 1937 Hitler tiedusteli Blochin vointia ja kutsui tätä jaloksi juutalaiseksi (Edeljude). Anschlussin jälkeen natsit laajensivat juutalaisvainonsa myös Itävaltaan. Bloch kirjoitti Hitlerille pyytäen tältä suojelusta. Hitler teki kumppaneilleen selväksi, että Bloch tuli jättää rauhaan erityistapauksena. Bloch oli Linzin ainoa juutalainen, jolla oli tämä asema. Hitler kertoi päätöksensä syyksi, että "jos kaikki juutalaiset olisivat kuin Bloch, mitään ongelmaa ei olisi".

Bloch sai muuttaa esteettä Yhdysvaltoihin vuonna 1940. Siellä hän asettui Bronxiin, New Yorkiin. OSS (Office of Strategic Services, CIA:n edeltäjä) haastatteli häntä Hitlerin lapsuudesta. Bloch kirjoitti myös muistelmansa, jotka julkaistiin Collier's Weekly-lehdessä. Muistelmissaan hän kirjoitti Klaran olleen hyvin uskovainen ja kiltti nainen, joka kääntyisi haudassaan, jos tietäisi mikä hänen pojastaan oli tullut.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]