Eddie Machen

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Eddie Machen (15. kesäkuuta 1932 - 8. elokuuta 1972) oli yhdysvaltalainen raskaansarjan nyrkkeilijä, jota pidettiin yhtenä maailman parhaimmista sen hetken kamppailijoista 1950-luvun lopulla.

Elämä ja Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Machenia pidettiin 1950-luvulla yhtenä painoluokkansa lahjakkaimmista nyrkkeilijöistä. Vuonna 1958 hänet oli merkitty maailmanmestari Floyd Pattersonin ensimmäiseksi haastajaksi, mutta hän menetti mahdollisuutensa mestaruusotteluun hävittyään Ingemar Johanssonille Ruotsissa käydyssä ottelussa tyrmäyksellä ensimmäisessä erässä. Johansson voitti myöhemmin Pattersonin ja nousi maailmanmestariksi. Tappion jälkeen Machen ajautui taloudellisiin vaikeuksiin ja alkoi kärsiä masennuksesta. Hän kuitenkin onnistui hyvillä otteluillaan kohoamaan uudelleen maailmanmestari Sonny Listonin ykköshaastajaksi. Tässä vaiheessa hänen hermonsa kuitenkin pettivät, kun joulukuussa 1962 poliisi löysi Machenin autostaan haulikko käsissään puhumassa sekavia itsemurhasta. Hänet toimitettiin Napan sairaalaan, jossa hän menetti hermonsa ja tyrmäsi kaksi hoitajaa. Hänellä todettiin skitsofrenia, joka katkaisi Machenin uran, kun hänet 30-vuotiaana kirjattiin mielisairaalaan.

Parannuttuaan Machen palasi vielä nyrkkeilykehään ja pääsi vihdoin ottelemaan maailmanmestaruudesta vuonna 1966 WBA-liiton mestaria Ernie Terrellia vastaan. Ottelu päättyi Machenin tappioon, minkä jälkeen hän siirtyi työskentelemään satamatyöläiseksi kotikaupungissaan San Franciscossa.

Eddie Machen kuoli 40-vuotiaana vuonna 1972 pudottuaan parvekkeeltaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]