ELN

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
ELN:n lippu

Ejército de Liberación Nacional (ELN) eli Kansallinen vapautusarmeija on Kolumbiassa toimiva vasemmistolainen sissijärjestö.

ELN:n ideologia on sekoitus marxilaisuutta ja radikaalia vapautuksen teologiaa. ELN perustettiin vuonna 1964 ja sen riveihin liittyi niin Kuubassa koulutuksen saaneita marxilaisia vallankumouksellisia kuin joitain katolisia pappejakin. Vuosina 197374 järjestö oli lähellä tuhoa sisäisen kriisin ja Kolumbian armeijan operaatioiden seurauksena, mutta toipui espanjalaissyntyisen Manuel Pérezin johdolla. Pérezin kuoltua 1998 ryhmän johdossa on ollut Nicolás Rodríguez Bautista.

ELN:n riveissä arvoidaan olevan 3 500–5 000 taistelijaa. Järjestö on toisinaan tehnyt yhteistyötä FARCin kanssa. ELN pysytteli vuosina 1998–2002 sivussa FARCin ja Kolumbian hallituksen rauhanneuvotteluista, mutta on sittemmin käynyt hallituksen kanssa alustavia neuvotteluja mahdollisesta rauhansopimuksesta.

Tämä järjestöön, yhdistykseen tai organisaatioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.