Drin

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Drin
Άποψη των εκβολών του Δρίνου
Άποψη των εκβολών του Δρίνου
Maanosa Eurooppa
Maat Albania
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Pinta-ala 12 600 km2
Joen uoman kohteita
Laskupaikka Adrianmeri ja Buna (en) (käännä suomeksi)
Läpivirtausjärvet Koman Hydroelectric Power Station (en) (käännä suomeksi), Fierzan tekojärvi (en), Vau i Dejës Hydroelectric Power Station (en) (käännä suomeksi)
Sivu-uomat Lumbardhi i Prizrenit (en) (käännä suomeksi), Erenik (en), Shalë (en) (käännä suomeksi), Kir (en) (käännä suomeksi), Valbonë (en) (käännä suomeksi), Black Drin (en) (käännä suomeksi), White Drin (en) (käännä suomeksi)
Mittaustietoja
Pituus 280 km
Keskivirtaama 352 kuutiometriä sekunnissa
Muuta
Muualla Wikimedia Commons

Drin on 335 km pitkä joki, joka virtaa Balkanin niemimaan länsiosassa. Sen uoma kulkee Albanian, Kosovon ja Pohjois-Makedonian alueella.

Itse asiassa joen yläjouksulla on ensin Musta Drin ja Valkoinen Drin, jotka yhtyvät ja siitä alkaa Drin. Drinillä on kaksi lasku-uomaa, pääuoma yhtyy Buna-nimiseen jokeen, ja pienempi uoma laskee Adrianmereen. Joen valuma-alue on kokonaisuudessaan 19 600 neliökilometriä sijaiten Albaniassa, Kosovossa, Serbiassa, Montenegrossa, Pohjois-Makedoniassa ja Kreikassa, ja sen kolme merkittävintä luonnonjärveä ovat Ohridjärvi, Megáli Préspa (Suuri Préspa) ja Pieni-Préspa.[1] Drin on Albaniassa 285 kilometriä pitkä, tehden siitä Albanian pisimmän joen. Jokeen virtaa lumensulamisvesiä pohjoisessa ja idässä sijaitsevilta vuorilta, joiden keskimääräinen korkeus on 971 metriä. Drinin pääuoma virtaa Skutarijärven lähelle, ennen kuin se yhtyy Bunajokeen[2], pienempi lasku-uoma kulkee Lezhën kaupungin läpi ennen laskemistaan Adrianmereen.

Drin virtaa monien kosteikkojen ja muiden luonnonarvoltaan arvokkaiden alueiden halki ja jotkut näistä alueista on suojeltu Ramsarin sopimukseen liittyen. Alueet ovat tärkeitä monille eläin- ja kasvilajeille. Alueiden eläimistöön kuuluvat muun muassa kiharapelikaani ja euroopanankerias.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. David Maindment: Hydrology of the transboundary Drin river basin GIS in Water Resources. University of Texas at Austin. Viitattu 16.4.2023.
  2. Trasboundary River Sub-basin International Shared Surface Water Bodies in the Balkan Region. 2004. Viitattu 16.4.2023.
  3. Drin River Basin, the blue of the Balkans Mio Ecsde. Viitattu 16.4.2023.