Dorothea Puente

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dorothea Helen Puente (9. tammikuuta 192927. maaliskuuta 2011) oli yhdysvaltalainen sarjamurhaaja. 1980-luvulla hän ylläpiti Sacramentossa Kalifornian osavaltiossa täysihoitolaa oman kotinsa yläkerrassa vanhuksille ja kehitysvammaisille. Puente varasti asukkaidensa postia ja rahaa. Hän murhasi myrkyttämällä ja tukahduttamalla ne, jotka valittivat hänen käytöksestään. Ruumiit hän vei ja hautasi takapihalleen.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dorothea Helen Gray syntyi Redlandsissa Kalifornian osavaltiossa. Hänen vanhempansa, Trudy Mae Yates ja Jesse James Gray, työskentelivät puuvillankerääjinä.[1] Puenten isä kuoli tuberkuloosiin tämän ollessa kahdeksan vuotta ja äiti moottoripyöräonnettomuudessa vuotta myöhemmin. Puente lähetettiin orpokotiin, kunnes hänen sukulaisensa Fresnosta ottivat hänet huostaansa.

Hän meni naimisiin ensimmäisen kerran vuonna 1945 16 vuoden iässä Fred McFaul -nimisen sotilaan kanssa. Dorothea synnytti kaksi tytärtä aikavälillä 1946–1948, mutta lähetti toisen sukulaisille Sacramentoon ja toisen adoptioon. Dorothea tuli raskaaksi uudestaan vuonna 1948, mutta sai keskenmenon. Saman vuoden loppupuolella McFaul sai tarpeekseen ja erosi Puentesta. Nöyryytettynä miehensä hylkäyksestä hän valehteli avioliitosta ja kertoi tämän kuolleen sydäninfarktiin. Hän yritti väärentää myös shekkejä, mutta jäi lopulta kiinni, joka johti vuoden vankeusrangaistukseen; hän pääsi ehdonalaiseen vapauteen puolen vuoden päästä. Pian vapautumisensa jälkeen hän tuli raskaaksi, tällä kertaa miehelle jota tuskin tunsi, ja hän päätyi jälleen adoptioon. Vuonna 1952 hän avioitui ruotsalaisen Axel Johansonin kanssa, jonka kanssa hän oli naimisissa myrskyisät 14 vuotta.

1960-luvulla hänet tuomittiin ilotalon ylläpidosta 90 päiväksi vankeuteen. Vapautumisen jälkeen hänet tuomittiin jälleen 90 päiväksi vankeuteen, tällä kertaa irtolaisuudesta. Tämän jälkeen hän aloitti rikollisuran, joka eteni koko ajan vakavampaan suuntaan. Puente löysi töitä hoitoavun puolelta, hoitaen invalideja ja vanhuksia yksityiskodeissa. Lyhyen ajan sisällä hän alkoi emännöidä täyshoitoloita.

Puente erosi Johansenista vuonna 1966, jonka jälkeen hän avioitui 19 vuotta nuoremman Roberto Puenten kanssa. Avioliitto kesti vain kaksi vuotta. Pian tämän jälkeen Dorothea Puente osti kolmekerroksisen ja 16-makuuhuoneisen hoitokodin Sacrementosta. Puente avioitui neljännen kerran vuonna 1976, tällä kertaa Pedro Montalvon kanssa. Mies oli väkivaltainen alkoholisti. Avioliitto kesti vain muutaman kuukauden, jonka jälkeen Puente alkoi viettää aikaa paikallisissa baareissa etsien vanhempia miehiä, jotka saivat etuuksia. Hän väärensi heidän allekirjoituksieen varastaakseen rahaa, mutta hän jäi lopulta kiinni ja sai syytteen 34 petoksesta. Koeajalla hän jatkoi samanlaista toimintaa. Kalifornian hovioikeuden kirjojen mukaan Dorothea alkoi vuokrata yläkerran asuntoa osoitteessa 1426 F Street Sacramento vuonna 1981. Yhdeksän murhaa, joista häntä syytettiin vuonna 1988 (ja joista kolmesta nainen tuomittiin vuonna 1993) tapahtuivat tässä yläkerran asunnossa eivätkä 16-huoneen täyshoitolassa.

Murhat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puenten täysihoitolan maine oli kaksijakoinen. Osaa ärsytti hänen saituutensa ja se, ettei hän antanut heille postia tai rahaa; osa ylisti tämän pieniä ystävällisiä tekoja ja maukkaita kotitekoisia aterioitaan. Puenten motiivit tappaa vuokralaiset olivat taloudelliset. Poliisi arvioi hänen saaneen vääryydellä hankittuja tuottoja yli 5 000 dollaria kuukaudessa. Murhat näyttävät alkaneen pian sen jälkeen kun Puente alkoi vuokrata yläkerran asuntoaan. Huhtikuussa 1982 yläkerran asuntoon muutti 61-vuotias ystävä ja liikenainen Ruth Monroe, joka kuitenkin kuoli pian kodeiinin ja tylenolin yliannostukseen. Puente kertoi poliisille naisen olleen hyvin masentunut miehensä kuolettavan sairauden vuoksi. Poliisi uskoi tätä ja kirjasi tapauksen itsemurhaksi.

Poliisit palasivat muutaman viikon kuluttua, kun 74-vuotias eläkeläinen nimeltään Malcolm McKenzie (yksi neljästä vanhuksesta, jota Puenten väitetään huumanneen) syytti Puentea huumaamisesta ja varastamisesta. Puente tuomittiin kolmesta varkaudesta elokuussa 1982 viideksi vuodeksi vankeuteen. Vankilassa hän aloitti kirjeenvaihdon 77-vuotiaan oregonilaisen Everson Gillmouthin kanssa. Kirjeystävyys syveni ja kun Puente vapautui vuonna 1985 kolmen vuoden vankeuden jälkeen, mies saapui hakemaan häntä punaisella lava-autolla. Pian he alkoivat suunnitella häitä.

Marraskuussa 1985 Puente palkkasi Ismael Florezin asentamaan puupaneeleita asuntoonsa. Työstä ja 800 dollarista Puente antoi tälle punaisen hyväkuntoisen lava-auton, jonka hän kertoi kuuluneen hänen losangelesilaiselle poikaystävälle, joka ei enää tarvitse sitä. Lisäksi hän pyysi Florezia rakentamaan laatikon, jonka mitat olivat 1,8m x 0,9 m x 0,6 m. Hän kertoi tarvitsevansa laatikkoa kirjoille ja muille esineille. Sitten hän pyysi Florezia viemään nauloilla suljetun täytetyn laatikon varastoon. Florez suostui tähän ja Puente lähti miehen mukaan viemään laatikkoa. Matkalla hän käski miestä pysähtymään Garden Highwayssa Sutter Countyssa ja jättämään laatikon joen rannalle, joka toimi epävirallisena dumppauspaikkana. Puente kertoi laatikossa olevan vain romua. Tammikuussa 1986 kalastaja huomasi laatikon noin metrin päässä joen rannasta ja ilmoitti havainnostaan poliisille. Tutkijat löysivät pahoin mädäntyneen ja tunnistamattoman vanhan miehen ruumiin laatikon sisältä.

Puente puolestaan jatkoi Everson Gillmouthin eläkkeen keräämistä ja lähetti kirjeitä hänen perheelleen selittäen että ei voi ottaa heihin yhteyttä sairautensa vuoksi. Puentea myös ylläpiti täysihoitoa ja otti sisään 40 uutta asukasta. Gillmouthin ruumis pysyi tunnistamattomana kolme vuotta.

Puente hyväksyi edelleen vanhuksia vuokralaisikseen ja hän oli suosittu erityisesti paikallisten sosiaalivirkailijoiden keskuudessa, koska hän otti huostaansa kovia tapauksia, mukaan lukien huumeriippuvaisia ja väkivaltaisia henkilöitä. Joka kuukausi Dorothea keräsi kaikkien vuokralaistensa postin ennen kuin asukkaat itse näkivät ne ja antoi heille vain pienen määrän rahaa, ottaen itse loput. Ehdonalaisvalvojat vierailivat Puenten luona, mutta eivät huomanneet mitään rikkomuksia.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dorothea Puente kuoli 82-vuotiaana vankilassa maaliskuussa 2011 luonnollisiin syihin.[2]

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dorothea Puenten tapausta on käsitelty useissa amerikkalaisissa rikosdokumenttiohjelmissa.

Tapausta käsitteli myös puolidokumentäärinen sarja Ghost Adventures, jossa Zak Bagans tiimeineen yrittää saada kerättyä todisteita aaveiden olemassaolosta. Puenten taloa tutkittiin 13. kauden 5. jaksossa Dorothea Puente Murder House imdb.com. Jaksossa tiimi sai yhteyden henkiin elektronisten laitteidensa avustuksella ja "todistusaineiston" mukaan uhreja olisi 15. Ruumiit, joita poliisit eivät ole löytäneet, olisi haudattu talon kellarin betonilattian alle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ancestry of Dorothea Puente
  2. Notorious Sacramento Serial Killer Dies kcra.com. 27.3.2011. Viitattu 24.10.2011. (englanniksi)