Dong Fang Hong I

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Dong Fang Hong I (东方红一号, Punainen itä 1) oli Kiinan kansantasavallan ensimmäinen satelliitti. Sitä on kutsuttu länsimaissa myös nimellä China 1. Se laukaistiin 24. huhtikuuta 1970 kello 21.35 UTC Pitkä Marssi-kantoraketilla. Se painoi 173 kg ollen painavampi kuin muiden suurten avaruusmaiden ensimmäiset satelliitit.

Dong Fang Hong I (东方红一号, Punainen itä 1)
Kotimaa Kiinan kansantasavalta
Pääurakoitsija Pekingin satelliittien valmistustehdas
Tehtävä teknologiakoe
Laukaisu 24. huhtikuuta 1970 klo 21.35 UTC
Kantoraketti Pitkä Marssi-raketti
Paluu ilmakehään edelleen radallaan
Toiminta-aika 28 vrk
Massa 173 kg
Kiertorata
Puoliakseli 7715 km
Eksentrisyys 0,13
Inklinaatio 68,6°
Periodi 114 minuuttia
Apogeum 2 386 km
Perigeum 441 km
Instrumentit
Radiolähetin Tiedotustarkoituksiin
Ilmakehän mittauslaitteita

Satelliitin kehitti Qian Xuesen (lausutaan Tsien Hsue-shen), joka oli tuolloin Kiinan avaruusteknologia-akatemian johtajia. Ohjelmassa kehitettiin Dong Fang Hong I-satelliitti, paluukapseleita ja geosynkronisen radan tietoliikennesatelliitti. Dong Fang Hong I:n teknologiasta oli vastuussa Sun Jia-Dong. Laukaisun jälkeen Qian Xuesen esitti Kiinan hallitukselle miehitetyn lennon toteuttamista, joka toteutui 2000-luvun alussa.


Dong Fang Hong I:n tarkoitus oli kokeilla uutta teknologiaa ja tehdä ionosfäärin ja ilmakehän mittauksia radiosignaalin avulla. Se kuljetti mm. radiolähettimen, joka lähetti laulua Itä on punainen; viestintänä samanlainen ele kuten Yhdysvaltain ensimmäisen tietoliikennesatelliitin Project SCOREn lähettämä presidentti Eisenhowerin nauhoitettu puhe. Satelliitti oli spin-stabiloitu, se pyöri akselinsa ympäri 120 kertaa minuutissa. Satelliitin suunniteltu käyttöikä oli 20 vrk, mutta se toimi pariston varassa yhteensä 28 vrk. Satelliitti on edelleen kiertoradallaan.

Dong Fang Hong I:n malli