Don’t Come Knocking

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Don’t Come Knocking
Ohjaaja Wim Wenders[1]
Käsikirjoittaja Sam Shepard,
Wim Wenders
Säveltäjä T-Bone Burnett
Kuvaaja Franz Lustig
Leikkaaja Peter Przygodda
Oli Weiss
Pääosat Sam Shepard,
Jessica Lange,
Tim Roth
Valmistustiedot
Valmistusmaa Saksa, Ranska, Yhdysvallat[1]
Ensi-ilta 2005
Kesto 113 min[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Don’t Come Knocking on vuonna 2005 ensi-iltansa saanut Wim Wendersin ohjaama road movie -elokuva, jonka pääosissa nähdään Sam Shepard, Jessica Lange ja Tim Roth. Käsikirjoituksesta vastaavat Shepard ja Wenders.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Howard Spence (Shepard), ikääntyvä ja rankasti elävä lännenelokuvien tähti päättää yhtäkkiä paeta uusimman elokuvansa kuvauspaikalta allaan olevalla hevosella jossain Utahin aavikolla. Hän päätyy aluksi vanhaan kotikaupunkiinsa Elkoon Nevadan osavaltioon ja sitten Montanan Butteen, josta löytää naisen (Jessica Lange) jonka parikymmentä vuotta aiemmin tapasi ja jätti ollessaan kuvauksissa siellä päin. Toinen etsijähahmo elokuvassa on nuori Sky-niminen nainen (Sarah Polley), joka on tuomassa äitinsä tuhkauurnaa kotikaupunkiinsa Butteen. Howard Spenceä jahtaa vakuutusyhtiön tosikko etsivä Sutter (Tim Roth), jonka tehtävä on löytää Spence jotta kuvaukset voisivat jatkua.

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun Sanomien Tapani Maskulaa elokuvassa viehättivät tuttujen western-miljöiden hyödyntäminen sekä melodramaattisena elementtinä että pelkistettynä vieraannuttamiskeinona. Wendersin kuvasommitelmien hän sanoi aluksi tehoavan avaruudellaan, mutta kutistuvan sitten ”pikkukaupungin tunkkaisuutta taltioiviksi teatraalisiksi asetelmiksi”. Myöskään käsikirjoittajana toimineen ja pääosaa näyttelevän Shepardin panos ei Maskulan mielestä yllä elokuvien Paris, Texas (1984) tai Hulluna rakkaudesta (1985) tasolle.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Markku Varjola (toim.): Elokuvien ensi-illat Suomessa 2000-2007 (PDF) Suomen elokuvakerhojen liitto SEKL ry.. Viitattu 18.11.2012. Internet Archive, tallennettu 16.10.2013.
  2. Maskula, Tapani: Paluu menneisyyteen Turun Sanomat. 28.4.2006. Viitattu 16.4.2019.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Don't Come Knocking
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.