Docklands Light Railway

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Docklands Light Railway
Sijainti Lontoo, Iso-Britannia
Avattu 1987
Pituus 31 km
Asemia 39
Matkoja vuodessa 60 000 000 (2006)

Docklands Light Railway (lyh. DLR) on Lontoon Docklandsin alueella liikennöivä automaattimetrojärjestelmä. Siinä on nykyisin 39 asemaa ja sen pituus on 31 kilometriä. DLR kulkee pääosin maanpinnan yläpuolella lukuun ottamatta Bankin haaraa ja Thamesin alitusta. Lontoon metrolla ja DLR:llä on yhteinen lippujärjestelmä ja se esiintyy Lontoon metrokartassa turkoosina kaksoisviivana.

Docklands Light Railwayn ensimmäinen 13 kilometrin osuus Tower Gatewaystä Island Gardensiin ja Stratfordiin otettiin käyttöön vuonna 1987.[1]

Rata rakennettiin kokonaan maanpinnan yläpuolelle osittain silloille. Asemat suunniteltiin yhden yksikön mittaisiksi ja samantyylisiksi ulkonäöltään.

Alkuperäinen järjestelmä osoittautui liian pieneksi Docklandsin alueen kasvaessa suuremmaksi finanssikeskukseksi. Keskustan päässä Tower Gatewayn asema sai kritiikkiä huonojen vaihtoyhteyksien vuoksi. Niiden seurauksena kaikki asemat pidennettiin mahdollistamaan kahden yksikön mittaisten junien pysähdykset sekä vuonna 1991 rakennettiin uusi, tunnelissa oleva osuus Bankiin.

Vuonna 1994 Poplarin ja Becktonin välille avattiin uusi osuus. Sen seurauksena Poplarin aseman ympäristöä uudistettiin rakentamalla kaksi eritasoliittymää.

Eteläistä haaraa jatkettiin vuonna 1999 Island Gardensista Lewishamiin rakentamalla tunneli Thamesin alitse Greenwichiin ja itäistä vuonna 2005 Canning Townista King George V:hen London City Airportin kautta. Tätä osuutta jatkettiin Woolwich Arsenaliin tammikuussa 2009. Vuonna 2011 avautui kuudes haara Canning Townista Stratford Internationalin rautatieasemalle ja myöhemmin 2010- ja 2020-luvulla on suunniteltu avattavan neljä uutta haaraa.

Nykyisin Docklands Light Railwayn viidellä haaralla kulkee neljä linjaa.

Docklands Light Railwayn käyttämät junat ovat kaksivaunuisia ja molempiin suuntiin ajettavia. Yhdessä vaunussa on kaksi ovea molemmilla puolilla. Niissä ei ole ohjaamoa, mutta junaa voi ohjata päädyn ohjauspaneelista. Kaluston huippunopeus on 80 km/h.

  1. Docklands Light Railway www.davros.org. Viitattu 7.7.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]