Djellaba

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Marokkolainen djellaba japanilaisessa Bunka Gakuen -pukumuseossa.

Djellaba (arab. جلابة‎, ǧallāba) on Marokossa ja muissa Afrikan luoteisosan Maghreb-maissa sekä miesten että naisten käyttämä pitkä kaapu. Siinä on yleensä myös väljä huppu, joka suojaa päätä auringolta, hiekkamyrskyiltä ja kylmältä. Djellaban perinteinen materiaali on villa, mutta suosiota ovat viime vuosikymmeninä saaneet myös kevyemmät puuvillakankaiset djellabat.[1]

Djellaba oli alun perin miesten vaate, mutta 1950-luvulta alkaen se on ollut enemmän naisten kuin miesten suosiossa. Naisten djellabat ovat usein koristeellisempia ja värikkäämpiä kuin miesten. Djellabaa käytetään arkivaatteena miltei missä tilanteissa tahansa, mutta juhlavaate se ei yleensä ole.[1]

Vuosina 1962–1963 Suomen Punainen Risti toimitti sodasta toipuvaan ja vasta itsenäistyneeseen Algeriaan ainakin 15 000 Suomessa ommeltua djellabaa[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Sorgo, Youssef: The Djellaba: Moroccan women’s favorite beautiful garment Morocco World News. 18.7.2013. Viitattu 6.6.2019.
  2. Kehitysapu Punaisen Ristin toisen vuosisadan ohjelma. Helsingin Sanomat, 10.2.1963, s. 8. Näköislehden aukeama (tilaajille).

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]