Disney’s PK: Out of the Shadows

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Disney’s PK: Out of the Shadows
Donald duck pk.jpg
Kehittäjä Ubisoft
Julkaisija Ubisoft
Julkaistu PlayStation 2
Yhdysvaltain lippu 1. marraskuuta 2002
Euroopan unionin lippu 4. lokakuuta 2002
GameCube
3. marraskuuta 2002
Lajityyppi Toimintaseikkailupeli
Pelimuoto Yksinpeli
Ikäluokitus PEGI: 3+
ESBR: E
Alusta PlayStation 2, Nintendo GameCube
Jakelumuoto DVD, optinen levy
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Disney’s PK: Out of the Shadows on videopeli, jonka päähenkilönä on Aku Ankka -sarjakuvista tuttu Taikaviitta. Peli on julkaistu myös nimillä Disney's Donald Duck PK, Disney's PK, Platyrhynchos Kineticus, ja Who is PK? Kirjainyhdistelmä PK on alun perin lyhenne Taikaviitan italiankielisestä nimestä Paperinik. Pelissä se on kuitenkin selitetty toisin: kirjaimet ovat lyhenne sanoista "Platyrhynchos Kineticus", mikä on Latinaa, ja tarkoittaa vapaasti käännettynä "Energistä ankkaa"

Peli perustuu kokonaan vuosituhannen vaihteessa Italiassa, ja muualla euroopassa julkaistuun albumisarjaan Taikaviitan uudet seikkailut, tai mahdollisesti vielä enemmän sen jälkeen ilmestyneeseen PiKappa -sarjaan, jota ei edellisestä poiketen julkaistu suomessa ainoankaan numeron verran.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taikaviitan syntytarina on kirjoitettu peliä varten uudelleen. Pelin esinäytöksessä esitellään Aku Ankka, joka on saanut töitä Ducklair-pilvenpiirtäjän talonmiehenä. Aku väsähtää tuoliinsa, ja näkee unta, jossa hän haaveilee olevansa supersankari. Akun nukkuessa Ducklair-tornin salaisessa ullakkokerroksessa majaileva keinoäly Yksi (One) on kuullut Akun höpisseen unissaan. Yksi sieppaa Akun tornin ullakolle, ja tekee hänestä Taikaviitan.

Samaan aikaan avaruudesta tulleiden valloittajien, Evronien emoalus on alkanut lähettää sotureitaan valloittamaan Maata. Evronit ovat ankkaa muistuttavia avaruusolioita, jotka imevät ravinnokseen tunne-energiaa. Henkilöstä, jonka tunteet on imetty, tulee heidän tunteeton orjansa "säästöliekki" (Coolflame) jonka päätä kehystää sininen liekki.

Yksi kertoo havainneensa Evronien valloitusaikeet, ja varustaa Taikaviitan taisteluun. Aseekseen Taikaviitta saa Yhdeltä Hypermuuntajakilven, (X-transformer) jonka albumisarjan mukaan suunnitteli Yhden valmistaja Everett Ducklair. Pelistä poistetussa, mutta levylle jääneessä dialoginpätkässä Yksi kertoo että kilpi oli suunniteltu alun perin armeijan käyttöön, mutta vain yksi prototyyppikappale näki päivänvalon.

Tasot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on 13 tasoa:

 1. Observatory (observatorio)
 2. Science Lab (vedenalainen laboratorio)
 3. Machinery (laboratorion konehuone)
 4. Frozen Mine (Maanalainen jääkaivos)
 5. Canyon (aavikko)
 6. Area 52 (salainen sotilastukikohta aavikolla)
 7. Underground (sotilastukikohdan kellari)
 8. Zoster (välivastus)
 9. Sewers (Ducklair-tornin viemäriverkosto)
 10. Channel 00 (Ducklair-tornin 00-kanavan kerros)
 11. Backstage (Ducklair-tornin ullakko)
 12. Mothership (evronien emoalus)
 13. Zondag (loppuvastus)

Gameplay[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannesta persoonasta kuvatussa pelissä kuljetaan kenttiä lineaarisesti eteenpäin tasoloikkatyyliin. Tasoilla on checkpointteja, mutta ne aktivoidakseen täytyy kerätä vähintään 15 aktivointitähteä. Kun Taikaviitan energiat menevät nollaan, pelaaja teleporttautuu viimeisimmän aktivoidun checkpointin luokse. Pelaaja voi myös kerätä energiaa sekä ammuksia, jotka tehostavat kilven vaikutusta. Joidenkin kenttien varrelta löytyy erikoislaite Hypermuuntajakilpeen, jotka pelaajan on kerättävä päästäkseen eteenpäin. Näitä ovat mm. leijuntaliekki, rautanyrkki, sekä ladattava erikoisisku joka murtaa vihollisten suojakilpiä. Lisäksi pelaaja voi yrittää kerätä jokaiselta tasolta 6 piilotettua panttivankia. Kun pelaaja on lähellä panttivankia, ruutuun ilmestyy sekuntikello, jolloin pelaajalla on tietty määrä aikaa löytää panttivangit ja pelastaa nämä. Pelin tasoilla 1-11 on panttivankeja yhteensä 60, mutta vähintään 40 pitää olla kerättynä jotta pelaaja pääsee viimeisille tasoille. Pysäytysvalikon kautta voi palata aiempiin kenttiin ja yrittää kerätä uudelleen keräämättä jääneitä panttivankeja.

Grafiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli käyttää cel-shading -mallinnustekniikkaa, jolla pelin 3D-maailma on saatu näyttämään piirrosmaiselta. Pelin ulkoasu ja tasot ovat sci-fi -teemaisia, ja musiikki on Daniel Massonin säveltämää teknoa. Pelissä on valittavana viisi kieltä: Ranska, Englanti, Saksa, Italia ja Espanja. Ohjekirjasta on olemassa useita eri kielille käännettyjä versioita.

Arvostelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli sai osakseen enimmäkseen huonoja arvosteluja, johtuen mm. siitä, että useita albumisarjan tärkeitä hahmoja oli jätetty pois. Lisäksi esimerkiksi pelin äänimaailmaa kritisoitiin ja ekstrojen puuttumista moitittiin.