Die Hard – vain kuolleen ruumiini yli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Die Hard – vain kuolleen ruumiini yli
Die Hard
Die Hard.gif
Ohjaaja John McTiernan
Käsikirjoittaja
Tuottaja Joel Silver
Säveltäjä Michael Kamen
Kuvaaja Jan de Bont
Leikkaaja
Lavastaja John R. Jensen
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Ensi-ilta Yhdysvallat 15. heinäkuuta 1988
Suomi 7. lokakuuta 1988
Kesto 131 min
Alkuperäiskieli englanti
saksa
italia
Budjetti 28 000 000 $[1]
Tuotto 140 767 956 $[1]
Seuraaja Die Hard 2 – vain kuolleen ruumiini yli
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Die Hard – vain kuolleen ruumiini yli (engl. Die Hard) on yhdysvaltalainen toiminta/jouluelokuva vuodelta 1988. Elokuvan on ohjannut John McTiernan ja sen ovat käsikirjoittaneet Jeb Stuart ja Steven E. de Sousa. Pääosia esittävät Bruce Willis, Bonnie Bedelia, Alan Rickman ja William Atherton. Elokuvan sankarina on Bruce Willisin esittämä sympaattinen poliisi, jonka olemus poikkeaa selvästi esimerkiksi Arnold Schwarzeneggerin elokuvissa esiintyvistä voimakkaista sankarihahmoista. Elokuva oli suuri arvostelu- ja kaupallinen menestys, joka teki Bruce Willisistä elokuvatähden ja Alan Rickmanista suositun antagonistiroolien esittäjän.

Elokuva perustuu 1970-lukulaiseen Roderick Thorpen romaaniin Vain kuolleen ruumiini yli (Nothing Lasts Forever). Romaanin sankari on John McClane, newyorkilainen poliisi, joka on losangelesilaisessa pilvenpiirtäjässä, kun sen valloittaa joukkio saksalaisia terroristeja johtajanaan Hans Gruber. Elokuva otettiin vastaan hyvin ja sen sanottiin olevan aikakautensa parhaita toimintaelokuvia. Elokuva tuotti pelkästään Yhdysvalloissa noin 80 miljoonaa dollaria. Elokuva oli myös kriitikoiden ylistämä. Elokuva on saanut neljä jatko osaa: Die Hard 2 – vain kuolleen ruumiini yli (1990), Die Hard – Koston enkeli (Die Hard with a Vengeance 1995), Die Hard 4.0 (2007) ja A Good Day to Die Hard (2013). Elokuvasarja on tuottanut teattereissa yhteensä yli 1,3 miljardia dollaria.

Saksalaisessa versiossa terroristien nimet muutettiin saksankielisistä englanninkielisiksi. Muun muassa Hansin nimi vaihtui Jackiksi, Karlin nimi Charlieksi ja Heinrichin nimi Henryksi. Tämä haluttiin tehdä, koska Punaisella armeijakunnalla oli edelleen vahva jalansija Saksan maaperällä. Elokuvan repliikit dubattiin ennen julkistamista.

Die Hardin suosio johti lauseen ”Die Hard jossain” syntymiseen. Tällä viitataan toimintaelokuviin, joissa on yksi sankari vastassaan suuri joukko roistoja suljetussa tilassa. Esimerkiksi Speed – Kuoleman kyydissä -elokuvaa kuvataan usein lauseella ”Die Hard linja-autossa” ja Kaappaus merellä -elokuvaa lauseella ”Die Hard laivalla”. Elokuvasta on myös kehitetty lukuisia videopelejä.

The New York Timesin kriitikot valitsivat Die Hardin vuonna 2004 yhdeksi kaikkien aikojen tuhannesta parhaasta elokuvasta maailmassa.[2]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jouluaattona John McClane saapuu Los Angelesiin tapaamaan vaimoaan, joka työskentelee Nakatomi Plazassa, Nakatomi-yhtymän pilvenpiirtäjässä. Yhtymän johto juhlii onnistuneita miljoonakauppoja. Juhlinta kuitenkin keskeytyy tylysti, kun 12 aseistettua terroristia ottavat johtoryhmän panttivangiksi.

Panttivankien joukossa on myös McClanen vaimo Holly. Terroristit, jotka todellisuudessa ovatkin joukko häikäilemättömiä ammattirikollisia, ilmoittavat haluavansa kassaholvissa olevat 640 miljoonan arvopaperit. Panttivankien ainoa toivo on McClane, joka onnistuu pakenemaan terroristeilta pilvenpiirtäjän yläkerroksiin. McClane joutuu aloittamaan yksinäisen miehen sodan, aseenaan vain oma oveluus ja virka-ase.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nakatomi Plazan tapahtumat kuvattiin Fox Plazalla.
 Bruce Willis  … John McClane  
 Alan Rickman  … Hans Gruber  
 Bonnie Bedelia  … Holly Gennaro McClane  
 Reginald VelJohnson  … konstaapeli Al Powell  
 Aleksandr Godunov  … Karl  
 Hart Bochner  … Harry Ellis  
 Paul Gleason  … poliisipäällikkö Dwayne Robinson  
 William Atherton  … toimittaja Richard Thornburg  
 James Shigeta  … Joe Takagi  
 De'voreaux White  … Argyle  
 Dennis Hayden  … Eddie  
 Clarence Gilyard Jr.  …  Theo  
 Bruno Doyon  … Franco  
 Andreas Wisniewski  … Tony  
 Al Leong  … Uli  
 Robert Davi  … FBI-erikoisagentti Johnson  
 Grand L. Bush  … FBI-agentti Johnson  
 Taylor Fry  … Lucy McClane  
 Noah Land  … John McClane Jr.  
 Hans Buhringer  … Fritz  
 Gary Roberts  … Heinrich  
 Lorenzo Caccialanza  … Marco  
 Joey Plewa  … Alexander  
 Wilhelm Von Homburg  … James  
 Gerard Bonn  … Kristoff  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Die Hard (1988) Box Office Mojo. Viitattu 28.2.2018.
  2. The Best 1,000 Movies Ever Made, The New York Times. Perustuu teokseen The New York Times Guide to the Best 1,000 Movies Ever Made, St. Martin's Griffin 2004. Viitattu 4.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]