Vesitystauti

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Diabetes insipidus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo harvinaisesta diabetes insipidus -taudista. Yleisestä kansantaudista "sokeritaudista" (diabetes mellitus) kerrotaan artikkelissa Diabetes.
Diabetes insipidus
Antidiureettinen hormoni (ADH) eli vasopressiini
Antidiureettinen hormoni (ADH) eli vasopressiini
Luokitus
ICD-10 E23.2 N25.1
ICD-9 253.5 588.1
OMIM 304800 125800
Tautitietokanta 3639
MedlinePlus 000377
MeSH D003919
Huom! Tämä artikkeli tarjoaa vain yleistä tietoa aiheesta. Wikipedia ei anna lääketieteellistä neuvontaa.

Vesitystauti eli diabetes insipidus on harvinainen sairaus, jonka keskeinen oire on selvästi lisääntynyt virtsaneritys. Vesitystauti johtuu joko antidiureettisen hormonin puutteesta tai sen vajavaisesta vaikutuksesta munuaisissa. Tämän vuoksi vesitystautia sairastavan henkilön munuaiset eivät pysty konsentroimaan primaarivirtsaa normaaliin tapaan.

Vesitystautiin liittyy polydipsia, runsas juomisen tarve, jonka selittää runsaan virtsanerityksen aiheuttama vedenhukka. Juomisella potilas välttää elimistön kuivumisen, jonka sairaus muuten aiheuttaa. Virtsaa eritetään poikkeuksellisen paljon niin päivällä kuin yölläkin. Joskus potilaan päivittäin erittämä virtsamäärä on yli 10 litraa. Sairautta esiintyy sekä perinnöllisenä että hankinnaisena. Jälkimmäisessä tapauksessa se puhkeaa vasta myöhemmällä iällä. Vesitystaudin yleisimmät syyt ovat antidiureettisen hormonin puute tai vaikea toimintakyvyn heikkeneminen. Sairauden voivat aiheuttaa myös esimerkiksi kasvain aivonpohjassa, tulehdussairaus tai munuaistauti. Vesitystautia voidaan hoitaa. Hoitomuotona käytetään desmopressiiniä, synteettistä antidiureettista hormonia, joka yleensä annetaan potilaalle nenäsumutteen muodossa. Tätä ei kuitenkaan käytetä, jos sairaus on munuaisperäinen.[1]

Vesitystautia (diabetes insipidus) ei tule sekoittaa diabetekseen eli sokeritautiin, jonka latinankielinen nimi, diabetes mellitus, on hyvin samantapainen; diabetes viittaa kreikaksi runsaaseen virtsaneritykseen,[2] joka on kummankin taudin oire.

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.