Demofon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Ateenan mytologisesta kuninkaasta. Demofon oli kreikkalaisessa mytologiassa myös Eleusiin kuninkaan poika.
Demofon vapauttaa isoäitinsä Aithran. Valkopohjakyliksin sisäpuoli, n. 470–460 eaa.

Demofon (m.kreik. Δημοφῶν) oli kreikkalaisessa mytologiassa Ateenan kuningas. Hän oli Theseuksen ja Faidran poika ja siten Akamaan, jonka kanssa hän osallistui Troijan sotaan, veli. Molempien mainitaan olleen niiden neljänkymmenen sankarin joukossa, jotka piiloutuivat Troijan hevoseen. Sodan jälkeen hän vaati isoäitinsä Aithran, joka oli siepattu Helenan kanssa yhtä aikaa, palauttamista.[1] Helenan oltua asiasta samaa mieltä Agamemnon päästi tämän vapaaksi.

Paluumatkalla Demofon nousi maihin Traakian Bisalterissa ja rakastui siellä Fyllikseen, Traakian kuninkaan tyttäreen. Hän nai tämän ja peri samalla valtaistuimen. Demofon jatkoi matkaansa edelleen Ateenaan luvaten palata takaisin. Kun näin ei kuitenkaan tapahtunut, riisti Fyllis itseltään hengen.[2]

Demofonin oletetaan tuoneen Troijasta palladionin mukanaan Ateenaan[3]. Hän myös myönsi turvapaikan herakleideille Ateenasta suojaksi Eurystheukselta[4][5]. Demofonin kuoltua pudottuaan hevosen selästä hänen pojastaan Oksynteksesta tuli kuningas.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pausanias, Periegesis tes Hellados ('Kreikan kuvaus') 10.25.7 (engl. käännös)
  2. Apollodoros, Bibliotheke ('Kirjasto') Epitomi.6.16–17 (engl. käännös)
  3. Klemens Aleksandrialainen, Protreptikos ('Kehotus') iv (engl. käännös)
  4. Antoninus Liberalis, Metamorphoses, ('Muodonmuutoksia') 33
  5. Euripides: Herakleidai ('Herakleidit') (engl. käännös)


Edeltäjä:
Menestheus
Attikan kuningas

1184/3 – 1149/8 eaa.
Kuvitteellinen kronologia
Seuraaja:
Oksyntes