Demetrios I Soter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Demetrius I. Soter kolikossa

Demetrios I Soter (185 eaa.150 eaa.) oli Seleukidien valtakunnan kuningas vuosina 161150 eaa. Hänen isänsä Seleukos IV Filopator oli lähettänyt hänet Roomaan panttivangiksi. Hänen isänsä kuoleman jälkeen 175 eaa. Antiokhos IV Epifanes käytti Demetrioksen poissaolon hyödykseen ja otti vallan. Demetrios pakeni Roomasta ja otti itselleen Syyrian kruunun 162 eaa. syrjäytettyään serkkunsa Antiokhos V Eupatorin.

Epiteetti Soter tarkoittaa pelastajaa. Demetrios sai sen babylonialaisilta, jotka hän vapautti Meedian satraapin Timarkhoksen vallasta. Timarkhos oli puolustanut Meediaa nousevaa Parthiaa vastaan. Ilmeisesti Timarkhos oli katsonut Demetrioksen nousun valtaan syyksi julistautua riippumattomaksi kuninkaasta ja laajentaa alueitaan Babyloniaan. Demetrios löi Timarkhoksen joukot taistelussa 160 eaa., tappoi Timarkhoksen ja poisti Kappadokian kuninkaan Ariarathes V:n vallasta. Seleukidien valtakunnan yhtenäisyys palasi hetkeksi.

Timarkhoksen veli Herakleides alkoi esittää, että poika nimeltä Aleksanteri Balas oli Antiokhos IV:n poika. Herakleides sai puolelleen Rooman senaatin. Demetrios lyötiin taistelussa ja tapettiin vuonna 150 eaa.

Juutalaisessa historiassa Demetrios tunnetaan voitostaan makkabealaisia vastaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Encyclopaedia Britannica 11th ed. (1911). Encyclopaedia Britannica Company, Cambridge, Englanti.

  Edeltäjä:
Antiokhos V Eupator
Seleukidit
 
Seuraaja:
Aleksanteri Balas
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.