Demetrianukselle

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Demetrianukselle
Ad Demetrianum
Alkuperäisteos
Kirjailija Cyprianus
Kieli latina
Genre apologia
Julkaistu 252–253
Suomennos
Suomentaja Tomi Vuolteenaho
Kustantaja omakustanne
Julkaistu 2008
Ulkoasu nidottu
ISBN 978-952-92-4077-7
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Demetrianukselle (lat. Ad Demetrianum) on Cyprianuksen kirjoittama apologeettinen teos kristinuskon ja kristittyjen puolustukseksi.

Teos on kirjoitettu vuosien 252 ja 253 välisenä aikana, jolloin Karthagossa vallitsi kulkutautiepidemia. Samalta ajalta on peräisin myös Cyprianuksen teos Kuolemantaudista.[1] Teos on osoitettu nimensä mukaisesti eräälle Demetrianus-nimiselle henkilölle, josta ei tiedetä muuta kuin se mitä teos kertoo.[2] Perinteisesti hänen on ajateltu toimineen African provinssin prokonsulina.[3]

Teos koostuu 26 lyhyehköstä luvusta. Sen tarkoituksena on kumota pakanoiden esittämät väitteet, joiden mukaan kristityt olisivat syypäitä kaikenlaisiin maailmaa vaivaaviin onnettomuuksiin, kuten sotiin, kulkutauteihin, nälänhätiin ja muihin vastoinkäymisiin. Cyprianuksen mukaan juuri Demetrianus esitti kulkutautiepidemian aikana tällaisia syytteitä kristittyjä vastaan, koska nämä eivät palvoneet kreikkalais-roomalaisen uskonnon jumalia. Cyprianus vastaa Demetrianukselle, että maailma yleensäkin rappeutuu vanhan ikänsä vuoksi. Toiseksi, pakanat itse ovat syypäitä onnettomuuksiin, koska eivät palvele Jumalaa ja vainoavat kristittyjä epäoikeudenmukaisesti.[4]

Cyprianus sai teokseensa vaikutteita Tertullianuksen teoksesta Apologeticum.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tomi Vuolteenaho: Cyprianuksen tutkielmien ajoitukset Theologica Collectanea. Viitattu 9.10.2012. (Internet-arkisto)
  2. Tomi Vuolteenaho: Johdanto teoksen Cyprianus: Demetrianukselle alussa Theologica Collectanea. Viitattu 9.10.2012. (Internet-arkisto)
  3. Introduction to Cyprian: An Address to Demetrianus Christian Classics Ethereal Library. Viitattu 9.10.2012. (englanniksi)
  4. Cyprianus: Demetrianukselle 1–26.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]