Delfoissa olevasta E-kirjaimesta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Delfoissa olevasta E-kirjaimesta
Περὶ τοῦ Εἰ τοῦ ἐν Δελφοῖς
Alkuperäisteos
Kirjailija Plutarkhos
Kieli muinaiskreikka
Genre filosofia
Julkaistu n. 100
Sarja: Moralia
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Delfoissa olevasta E-kirjaimesta (m.kreik. Περὶ τοῦ Εἰ τοῦ ἐν Δελφοῖς, Peri tū Ei tū en Delfois, lat. De E apud Delphos) on Plutarkhoksen Moralia-kokoelmaan (kirja V, 27) kuuluva tutkielma, jonka aiheena on Apollonin temppeliin Delfoihin kaiverrettu E-kirjain.

Eräiden muiden tunnettujen kirjoitusten, kuten gnōthi seauton (”tunne itsesi”) ja mēden agan (”kohtuus kaikessa”), lisäksi temppelin seinään oli kaiverrettu suurikokoinen E-kirjain eli epsilon. Se on kreikkalaisen kirjaimiston viides kirjain ja lausuttiin alun perin ”ei”. Kirjoitus oli peräisin Kreikan arkaaiselta ajalta, ja myöhemmin sen merkityksestä ei ollut enää tietoa.[1] Siksi Plutarkhos kirjoitti aiheesta tutkielman.

Plutarkhoksen tutkielma aiheesta on muodoltaan dialogi. Siinä keskustelevat Plutarkhos itse, hänen opettajansa Ammonios, veljensä Lamprias ja ystävänsä Theon sekä ateenalainen Eustrofos ja temppelin pappi Nikandros. Plutarkhos esittää tutkielmassaan seitsemän mahdollista selitystä sille, miksi kirjain oli kaiverrettu temppeliin:[2]

  1. Temppelissä olevat kirjoitukset olivat peräisin Kreikan ”seitsemän viisaan” nimellä tunnetuilta miehiltä. Plutarkhos sanoo, että joidenkin mukaan viisaisiin kuuluivat kuitenkin vain Khilon, Thales, Solon, Bias ja Pittakos, kun taas Kleobulos ja Periandros olivat saaneet asemansa viisaiden joukossa vääryydellä. Epsilon edustaa lukuarvoa viisi. Delfoin kirjoitus olisi näin ollut näiden viisaiden vihjaus siitä, että heitä on todellisuudessa vain viisi.
  2. Epsilon on aakkoston toinen vokaali. Aurinko on järjestyksessä toinen planeetta (eli toinen maata kiertävä taivaankappale Kuun jälkeen), ja Aurinko yhdistetään Apolloniin.
  3. Kreikan kielen sana ei tarkoittaa ”jos” ja kysyvää päätettä ”-ko”, ”-kö”. Ihmiset tulevat temppeliin kysyäkseen oraakkelilta, onnistuvatko he tai pitäisi heidän tehdä niin-ja-niin.
  4. Sanaa ”jos” käytetään jumalalle osoitetuissa rukouksissa ja toiveissa.
  5. Sana ”jos” on välttämätön logiikassa syllogismien muodostamisessa.
  6. Luku viisi on tärkein luku matematiikassa, fysiologiassa, filosofiassa ja musiikissa. Muun muassa Platonin kappaleita on viisi.
  7. Kreikan kielen sana ei tarkoittaa ”sinä olet”. Sanat on osoitettu Apollonille, osoituksena siitä, että tämä on ikuinen.

Myöhemmässä tutkimuksessa Plutarkhoksen antamia selityksiä on pidetty epätyydyttävinä ja mielikuvituksekkaina, jopa mahdottomina.[1] A. Trevor Hodgen mukaan temppeli on mahdollisesti omistettu alun perin maalle (Ge eli Gaia) ja kirjoituksen ”GE” ensimmäinen kirjain on kadonnut jo varhain.[1]

  1. a b c Hodge, A. Trevor: The Mystery of Apollo's E at Delphi. American Journal of Archaeology, Jan., 1981, 85. vsk, nro 1, s. 83-84. Archaeological Institute of America. Artikkelin verkkoversio. (englanniksi)
  2. Babbitt, Frank Cole: Johdanto, s. 194–197. Teoksessa Plutarch: Moralia. Kääntäjä: Frank Cole Babbitt. Kessinger Publishing, 2005. ISBN 141790500X. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Plutarch: The E at Delphi. Teoksessa Plutarch: Moralia. Volume V. Loeb Classical Library 306. Isis and Osiris. The E at Delphi. The Oracles at Delphi No Longer Given in Verse. The Obsolescence of Oracles. Cambridge, MA: Harvard University Press. Kreikankielinen alkuteksti ja englanninkielinen käännös.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]