Defender of the Crown

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Defender of the Crown
Defender of the crown.jpg
Kehittäjä Cinemaware
Julkaisija Cinemaware
Suunnittelija Kellyn Beck
Taiteilija James D. Sachs
Säveltäjä Jim Cuomo
Julkaistu

1986, 1987, 1988

Game Boy Advance
  • NA 7. lokakuuta 2002
  • EU 29. lokakuuta 2004
iOS
  • NA 11. elokuuta 2011
Lajityyppi strategia
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: E GBA
PEGI: 7 GBA
Alusta Amiga, Amstrad CPC, Apple IIGS, Atari ST, Commodore 64, CDTV, CD-i, Game Boy Advance, iOS, MS-DOS, NES, Macintosh, Windows, ZX Spectrum
Jakelumuoto levyke, pelimoduuli
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Defender of the Crown on Cinemawaren kehittämä ja Kellyn Beckin suunnittelema strategiapeli, jossa tehtävänä on valloittaa Britannia. Peli oli ensimmäinen Cinemawaren kehittämä videopeli. Peli julkaistiin ensin Commodore Amigalle vuonna 1986, vuonna 1987 se käännettiin MS-DOS:lle, Nintendo Entertainment Systemille, Atari ST:lle, ZX Spectrumille, Amstrad CPC:lle, Commodore 64:lle, Macintoshille ja viimein vuonna 1988 Apple IIGS:lle. Peli käännettiin myöhemmin myös CD-i:lle ja vuonna 2002 Game Boy Advancelle.

Peli on Wiredin mukaan yksi kymmenestä merkittävimmistä peleistä Amigalla.[1]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä yhdistyi yksiruutuinen Britanniaa kuvaava karttanäkymä, jossa on hyvin kevyttä resurssistrategiaa ja joukkojen liikuttelua sekä hiirellä ohjattavat alipelit, joissa ammutaan katapultilla linnan muuria hajalle, tunkeudutaan linnaan miekkamiehillä tai yritetään suistaa turnaisten vastustaja ratsultaan peitsellä.

Peliin panostettiin graafisesti paljon ja se oli ilmestyessään kotitietokoneiden näyttävimpänä pidetty peli. Tuotantoprosessi vei kuitenkin Cinemawaren taloudellisiin vaikeuksiin ja peli julkaistiin Amigalle keskeneräisenä. Amiga-versiosta puuttui muutama muissa versiossa nähtävä osio ja sen läpipeluu onnistui monilta pelaajilta noin tunnissa. Käännösversioiden näyttävyydestä jouduttiin tinkimään paljon, koska vuonna 1986 Amigalla oli tekninen etumatka grafiikassa, mutta peli osoittautui tästä huolimatta suosituksi käännösversioinakin, joissa itse peliin oli ehditty laittaa vähän enemmän sisältöä.

Kuvakaappaus pelin NES-versiosta.

Vuonna 1989 Cinemaware julkaisi samanhenkisen pelin Lords of the Rising Sun, joka sijoittui Japaniin. Samana vuonna Rainbow Arts julkaisi Defender of the Crownin kloonina pidetyn pelin, Joan of Arc, joka sijoittui Ranskaan. Toisin kuin Defender of the Crownissa, tuossa pelissä lensi veri.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut CU Amiga -lehden arvostelussa arvosanaksi 82/100.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Top 10 Most Influential Amiga Games Wired. Viitattu 11.10.2017.
  2. Defender of the Crown review heinäkuu 1991. Amiga Magazine Rack. Viitattu 31.10.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]