Dean Smith

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yleisurheilija Dean Smithiä. Muita samannimisiä löytyy täsmennyssivulta.
Mitalit
Dean Smith
Dean Smith
Maa:  Yhdysvallat
Miesten yleisurheilu
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Helsinki 1952 4 × 100 m

Dean Smith (15. tammikuuta 1932 Breckenridge, Texas24. kesäkuuta 2023) oli yhdysvaltalainen yleisurheilija, joka voitti 4 × 100 metrin viestijuoksun Helsingin olympialaisissa. Samoissa olympialaisissa hän oli neljäs 100 metrin juoksussa. Hän kokeili amerikkalaisen jalkapallon pelaamista ammattilaistasolla joukkueissa Los Angeles Rams ja Pittsburgh Steelers.[1] Urheilu-uransa jälkeen Smith esiintyi useissa tv-sarjoissa ja lännenelokuvissa, pääosin sijaisnäyttelijänä. Näitä elokuvia olivat muun muassa Alamo, The Comanceros, Näin valloitettiin Villi Länsi, McClintock, Rio Conchos, Big Jake ja El Dorado. Hän esiintyi myös useissa televisio-ohjelmissa, joita olivat muun muassa Tales of Wells Fargo, Maverick, Gunsmoke, Lawman, Have Gun Will Travel ja Walker, Texasista.

Smith sai uransa aikana epävirallisen nimityksen stunttimiesten Hall of Fameen. Hän teki töitä myös rodeossa ja saavutti siinä useita palkintoja.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Dean Smith Olympedia. Viitattu 25.6.2023. (englanniksi)
  2. Helsingin olympialaisten kultamitalisti on kuollut – Teki merkittävän uran Hollywoodissa www.iltalehti.fi. Viitattu 28.6.2023.
Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.