David Vitter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
David Vitter

David Bruce Vitter (s. 3. toukokuuta 1961) on yhdysvaltalainen republikaanisen puolueen poliitikko. Hän on edustanut Louisianaa Yhdysvaltain senaatissa vuodesta 2005. Hänet on aiemmin valittu Yhdysvaltain edustajainhuoneeseen ensimmäistä kertaa vuonna 1999. Hän oli jo aiemmin ollut Louisianan edustajainhuoneessa. Hän on koulutukseltaan lakimies. Hän opiskeli Harvardin yliopistossa, Oxfordin yliopistossa ja Tulanen yliopiston lakikoulussa. Hän sai Rhodes-stipendin.

Vitter syntyi New Orleansissa ja kouluttautui lakimieheksi. Hän oli Louisianan edustajainhuoneen jäsen vuosina 1992–1999. Hänellä ja hänen vaimollaan, entisellä syyttäjä Wendyllä on tyttäret Sophie, Lise ja Airey sekä poika Jack. Vitter on katolilainen.

Vitter sai Yhdysvalloissa huomattavaa mediahuomiota kommentillaan, jossa hän antoi 30. elokuuta 2005 virheellistä tietoa Hurrikaani Katrinan etenemisestä. Hän ilmoitti, että New Orleansin tulvavesi ei enää nouse, vaan pysyy samana tai vähenee, kun vesi oli kaupungissa yhä uhkaavasti nousemassa. Vitter on konservatiivi, joka tiedetään muun muassa homoliittojen ja abortin vastustajaksi.

Skandaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2007 Vitter herätti kohua, kun hänen numeronsa löytyi parittaja Deborah Jeane Palfreyn puhelutiedoista. Hän väittää saaneensa anteeksi Jumalalta ja vaimoltaan.[1]

Vitter ei eronnut senaatista, vaan pyrki ja tuli valituksi toiselle kaudelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]