David Lack

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

David Lambert Lack (16. heinäkuuta 1910 Lontoo12. maaliskuuta 1973 Oxford) oli englantilainen evoluutiobiologi, joka tutki sekä lintutiedettä, ekologiaa että etologiaa.

Lackin lempilintu punarinta

Lack syntyi Lontoossa ja opiskeli luonnontieteitä Cambridgen yliopistossa. Hän oli vanhin lääketieteen tohtori Harry Lambert Lackin ja Kathleen McNeil Rindin neljästä lapsesta. Jo yhdeksänvuotiaana David tiesi useimmat lintujen nimet ja oli kirjoittanut aakkosellisen elämänpinnaluettelon.

Cambridgen jälkeen Lack meni opettajaksi Dartington Hall Schooliin Devonshireen, kunnes hän kesällä 1938 otti vuoden virkavapaata ja matkusti Galápagossaarille tutkimaan lintuja. Hän vietti siellä kuitenkin vain puolisen vuotta, sillä huhtikuussa 1939 hän matkusti Kaliforniaan opiskellakseen Kalifornian tiedeakatemiassa (California Academy of Sciences) ja Ernst Mayrin kotona New Jerseyssä. Lack palasi Lontooseen syyskuussa 1939.

Toisessa maailmansodassa Lack palveli Britannian armeijassa kehittämässä tutkaa. Sodan päätyttyä hänestä tuli Oxfordin yliopiston Edward Grey -instituutin kenttäornitologian osaston (Institute of Field Ornithology at Oxford University) johtaja (1945–1973). Sodanaikaiset kokemukset tutkasta auttoivat häntä lintujen muuton tutkimisessa.

Lackin tutkimus keskittyi eläviin lintuihin. Hän oli lintujen populaatiobiologian ja kvantitatiivisen tutkimuksen pioneereja. Hän esitti, että luonnonvalinta suosii sen kokoista munamäärää, joka tuottaa eniten jälkeläisiä. Hän tutki etenkin punarinnan ja tervapääskyn elämää. Lackin merkittävin työ oli Darwin’s Finches, joka käsitteli Darwinin löytämää Galápagoksen kotoperäistä linturyhmää.

Vuonna 1951 hänet valittiin Royal Societyn jäseneksi. Lack liittyi American Ornithologists' Unionin jäseneksi 1939. Hän toimi Kansainvälisen lintutieteen kongressin (International Ornithological Congress) puheenjohtajana 1962–1966.

Lack kirjoitti suuren määrän tieteellisiä artikkeleita lintutieteellisiin sarjoihin ja useita kirjoja. Myöhemmin hän kääntyi anglikaanisuuteen ja kirjoitti kristinuskon ja evoluutioteorian suhteista. Hänen sanotaan olleen aikansa ainoa uskovainen, joka ei antanut uskonnon hämärtää suhdetta luonnonvalinnan teoriaan.

  • The life of the Robin. Witherby, Lontoo. (1943)
  • Darwin's Finches. Cambridge University Press. (1947) ISBN 0-521-25243-1
  • Robin Redbreast. Oxford. (1950)
  • The natural regulation of animal numbers. Oxford University Press, Oxford. (1954)
  • Swifts in a tower. Methuen, Lontoo. (1956)
  • Evolutionary theory and Christian belief: the unresolved conflict. Methuen, Lontoo. (1957)
  • Population studies of birds. Oxford University Press, Oxford. (1966)
  • Ecological adaptations for breeding in birds. Methuen, Lontoo. (1968)
  • Ecological isolation in birds. Harvard University Press, Cambridge, Mass. and Blackwell, Oxford. (1971)
  • Island biology illustrated by the land birds of Jamaica. University of California Press, Berkeley. (1976) ISBN 0-520-03007-9 (postuumisti).