Daniel Auteuil

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Daniel Auteuil vuonna 2000.

Daniel Auteuil [otøj] (s. 24. tammikuuta 1950) on ranskalainen näyttelijä.[1] Uransa aikana hän on näytellyt monenlaisissa elokuvissa trillereistä draamoihin. Hän on saanut useita arvostettujen elokuvapalkintojen ehdokkuuksia ja on nykyään Ranskan kuuluisimpia näyttelijöitä.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auteuil syntyi Ranskan Algeriassa.[1] Hänen vanhempansa olivat oopperalaulajia. Syntymän aikaan vanhemmat olivat kiertueella. Jo lapsesta asti näyttelijän ura oli Auteuilille selvä valinta.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Daniel esiintyi aluksi pienissä avantgarde-teattereissa. Debyyttinsä elokuvamaailmaan hän teki vuonna 1975 elokuvassa L'Agression. Auteuil näytteli lukuisissa komedioissa ja teki läpimurtonsa Claude Berrin draamassa Jean de Florette (1986), josta hän voitti BAFTA- ja César-palkinnot. Toisen César-palkintonsa hän sai vuonna 2000 parhaasta miespääosasta elokuvassa Tyttö sillalla, jossa hän näytteli Vanessa Paradis’n kanssa.

Vuonna 2011 tuli ensi-iltaan Auteuil’n esikoisohjaus Kaivontekijän tytär, joka on uudelleenfilmatisointi Marcel Pagnolin vuoden 1940 samannimisestä elokuvasta. Hän näyttelee siinä myös miespääosaa.[2]

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auteuil tapasi entisen vaimonsa Emmanuelle Béartin elokuvan L'Amour en douce kuvauksissa. Suhteesta syntyi vuonna 1992 tytär Nelly. Liitto päättyi eroon kymmenen vuoden jälkeen. Nykyään Auteuil elää yhdessä näyttelijä Marianne Denicourtin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Daniel Auteuil AlloCine. Viitattu 6.4.2013. (ranskaksi)
  2. Itäkannas, Lauri: Kaivontekijän tytär, Yle Teema 12.08.2015. Viitattu 23.12.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.