Daniel Auteuil

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Daniel Auteuil vuonna 2000.

Daniel Auteuil (s. 24. tammikuuta 1950) on ranskalainen näyttelijä.[1] Uransa aikana hän on näytellyt monenlaisissa elokuvissa trillereistä draamoihin. Hän on saanut useita arvostettujen elokuvapalkintojen ehdokkuuksia ja on nykyään Ranskan kuuluisimpia näyttelijöitä.

Lapsuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auteuil syntyi Algeriassa.[1] Hänen vanhempansa olivat oopperalaulajia. Syntymän aikaan vanhemmat olivat kiertueella. Jo lapsesta asti näyttelijän ura oli Auteuilille selvä valinta.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Daniel esiintyi aluksi pienissä avantgarde-teattereissa. Debyyttinsä elokuvamaailmaan hän teki vuonna 1975 elokuvassa L'Agression. Auteuil näytteli lukuisissa komedioissa ja teki läpimurtonsa Claude Berrin draamassa Jean de Florette (1986), josta hän voitti BAFTA- ja César-palkinnot. Toisen César-palkintonsa hän sai vuonna 2000 parhaasta miespääosasta elokuvassa Tyttö sillalla, jossa hän näytteli Vanessa Paradis’n kanssa.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auteuil tapasi entisen vaimonsa Emmanuelle Béartin elokuvan L'Amour en douce kuvauksissa. Suhteesta syntyi vuonna 1992 tytär Nelly. Liitto päättyi eroon kymmenen vuoden jälkeen. Nykyään Auteuil elää yhdessä näyttelijä Marianne Denicourtin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Daniel Auteuil AlloCine. Viitattu 6.4.2013. (ranskaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.