Da Vinci -koodi (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Da Vinci -koodi
The Da Vinci Code
Ohjaaja Ron Howard
Käsikirjoittaja Akiva Goldsman
Perustuu Dan Brownin romaaniin Da Vinci -koodi
Tuottaja Brian Grazer
Ron Howard
John Calley
Säveltäjä Hans Zimmer
Kuvaaja Salvatore Totino
Leikkaaja Daniel P. Hanley
Mike Hill
Tuotantosuunnittelija Richard Roberts
Pukusuunnittelija Daniel Orlandi
Pääosat Tom Hanks
Audrey Tautou
Ian McKellen
Alfred Molina
Jürgen Prochnow
Paul Bettany
Jean Reno
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Columbia Pictures
Levittäjä InterCom
Ensi-ilta 19. toukokuuta 2006
Kesto 149 min (teatteriversio)
174 min (pidennetty versio)
Alkuperäiskieli englanti, ranska
Budjetti 125 000 000 dollaria
Tuotto 758 239 851 dollaria
Seuraaja Enkelit ja demonit
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb
Elonet
AllMovie

Da Vinci -koodi (The Da Vinci Code) on Dan Brownin vuonna 2003 julkaistuun samannimiseen menestysromaaniin pohjautuva elokuva, jonka ensi-ilta oli toukokuussa 2006 Cannesin elokuvajuhlilla. Virallisen maailman ensi-iltansa elokuva sai 19. toukokuuta. Elokuva sai kritiikkiä jo ennen ilmestymistään erityisesti katoliselta kirkolta.[1]

Vatikaanista reagoitiin voimakkaasti Brownin kirjan ja elokuvasovituksen suosioon. Kirkko järjesti sarjan julkisia keskusteluja torpatakseen niissä esitetyt salaliittoteoriat kirkon historiaan liittyen. Vatikaani myös kielsi elokuvan jatko-osien kuvaamisen alueellaan, koska ne nähtiin "rikoksena Jumalaa vastaan".[2]

Elokuva jakoi etenkin aluksi kriitikoiden mielipiteet, mutta tuotti silti ensimmäisenä viikonloppunaan maailmanlaajuisesti noin 224 miljoonaa dollaria, ja pelkästään Yhdysvalloissa noin 77 miljoonaa dollaria. Suomessa elokuvan näki ensimmäisenä viikonloppuna noin 60 000 ihmistä. Elokuva oli vuoden 2006 toiseksi katsotuin, ja sen kokonaistuotot olivat yli 756 miljoonaa dollaria.[3] Da Vinci -koodi oli vuoden 2007 Golden Globe -ehdokkaana parhaasta musiikista, jonka sävelsi Hans Zimmer.

Elokuva julkaistiin DVD:nä 14. marraskuuta 2006 pidennettynä versiona. Teatteriversiota tuli myös myyntiin mutta harvana painoksena. Elokuvassa kuvatun professori Robert Langdonin seikkailut jatkuivat Brownin kirjoihin perustuvissa jatko-osissa Enkelit ja demonit (2009) sekä Inferno (2016). Da Vinci -koodin Vatikaani oli julistanut kielletyksi, mutta elokuvan jatko-osia se ei enää uskaltanut tuomita, koska tuomitseminen oli johtanut vain Da Vinci -koodin kasvavaan suosioon.[4]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Öinen murha Louvressa, Pariisin taidemuseossa, vie professori Robert Langdonin tutkimaan Jacques Saunièren murhaa ja hänen kuolinpaikallensa jättämää viestiä. Viesti on monimutkainen ja salakirjoitettu, ja ainoastaan Langdon pystyy murtamaan koodin. Hänen avukseen saapuu Sophie Neveu, Ranskan poliisin kryptologi. Viestin salaisuus vie heidät vaaralliseen ajojahtiin Ranskassa ja Britanniassa. He yrittävät ratkaista koodin, joka sisältää yhden kristinuskon varjelluimmista salaisuuksista: salaisuuden paljastumisen estääkseen katolinen kirkko on valmis jopa murhaamaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Tom Hanks   Robert Langdon  
  Audrey Tautou   Sophie Neveu  
  Ian McKellen   Sir Leigh Teabing  
  Alfred Molina   Piispa Aringarosa  
  Jean Reno   Bezu Fache  
  Jean-Pierre Marielle   Jacques Sauniere  
  Paul Bettany   Silas  

Kuvaukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan oikeudet ostettiin kirjailija Dan Brownilta 6 miljoonalla dollarilla. Elokuvan kuvaukset aloitettiin kesäkuun 30. päivänä vuonna 2005, noin kuukauden alkuperäistä aikataulua myöhässä.

Louvre antoi luvan kuvata kirjan kuvaamilla paikoilla museossa, mutta elokuvassa nähtävä Mona Lisa on kopio, sillä maalauksen valaisemiseen ei annettu lupaa. Westminster Abbey ja Saint-Sulpice kielsivät kuvaamisen, joten niiden asemasta käytettiin Englannin kirkolle kuuluvia Lincolnin tuomiokirkkoa ja Winchesterin tuomiokirkkoa.

Lincolnin kerrottiin saaneen 100 000 puntaa kuvausoikeuksista. Kuvaaminen siellä tapahtui 15.–19. elokuuta 2005 välisenä aikana. Katedraalin kello "Great Tom", joka lyö tasatunnein, oli hiljaa ensimmäistä kertaa sitten ensimmäisen maailmansodan. Kuvausten aikana 61-vuotias katolinen nunna sisar Mary Michael protestoi katedraalin ulkopuolella rukoillen 12 tuntia polvillaan; hänen mielestään pyhän paikan käyttäminen kerettiläisenä pitämänsä kirjan kuvauksiin oli jumalanpilkkaa.[5]

Winchester vastasi kritiikkiin, että se käyttää kuvauspalkkion näyttelyyn ja Da Vinci -koodi -kirjan ja -elokuvan vastaisen luentosarjan rahoitukseen.[6] Paavin kesäasunnon Castel Gandolfon kuvaukset suoritettiin Leicestershiressä Belvoirin linnalla. Elokuvan muut kuvauspaikat olivat Isossa-Britanniassa (muun muassa Fairfield Hallsissa Croydonissa, Temple Churchissa ja Burghley Housessa), Ranskassa ja Saksassa.

Elokuvan kohtauksia kuvattiin myös Pinewoodin studioilla Buckinghamshiressa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Goldsman, Akiva: Da Vinci -koodi elokuvana. Kuvitettu käsikirjoitus ja taustoja. (The Da Vinci Code Illustrated Screenplay. Behind the Scenes of the Major Motion Picture, 2006.) Alkusanat: Dan Brown, Ron Howard ja Brian Grazer. Jälkisanat: John Calley. Suomentanut Pirkko Biström. Helsinki: WSOY, 2006. ISBN 951-0-32218-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]