DCF77

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
DCF77 Mainflingenissä
Aseman peittoalue
DCF77-signaalia hyödyntäviä kelloja. Signaalin vastaanottoa ilmaistaan yleensä ”säteilevä antenni” -kuvakkeella.

DCF77 on aikatietoa ja referenssitaajuutta lähettävä pitkäaaltoasema Saksan Mainflingenissä (25 kilometriä Frankfurtista kaakkoon). Asema palvelee radiosignaalista aikansa synkronoivia kelloja Euroopan alueella.

Toimintaa hallinnoi Physikalisch-Technische Bundesanstalt, Saksan valtiollinen fysiikkalaboratorio. Asema aloitti palvelunsa vuonna 1959, aika- ja päivämäärätieto lisättiin vuonna 1973. DCF77:lle on myös varalaitteisto.

Aikatieto tuotetaan paikallisilta atomikelloilta, jotka on myös yhdistetty Saksan pääkelloihin Braunschweigissä. 77,5 kHz:n taajuista kantoaaltoa lähetetään 50 kW:n teholla. Data sisältyy signaaliin amplitudimoduloituna pulssinleveyskoodina. Matala taajuus ja datan hidas (1 b/s) lähetysnopeus mahdollistavat vastaanoton suurimmassa osassa Eurooppaa. Signaali toistuu joka minuutti. DCF77-signaalin avulla kellot pystyvät automaattisesti siirtymään kesä- ja talviajan välillä.

Vastaanotto Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomi sijaitsee lähettimen kantaman ulkolaidalla, joten signaalin voimakkuus riippuu suuresti kellon sijoituspaikasta, vuoden- ja vuorokaudenajasta ja auringon aktiivisuudesta. Kellossa oleva antenni on yleensä kela, jonka sisällä on ferriittisauva. Antenni ei ole kovin vahvasti suuntaava, mutta sauvan akselin suunnassa on terävä minimi. Paras vastaanottoherkkyys saavutetaan asettamalla vaakatasossa oleva sauva poikittain vastaanottosuuntaan vastaan eli Suomessa sauvan jompikumpi pää osoittamaan suunnilleen luoteeseen tai kaakkoon. Vastaanotto voi häiriintyä lähellä olevista sähkölaitteista, kuten tietokoneista tai kännyköistä.[1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kelloseppä Markku Tuomi: Tietoa kelloista markkutuomi.fi. [vanhentunut linkki]


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]