Dönitzin hallitus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Dönitzin hallitus (tunnetaan myös nimellä Flensburgin hallitus) oli Saksan valtakunnan ja natsi-Saksan viimeinen hallitus, joka toimi Adolf Hitlerin ja Joseph Goebbelsin itsemurhien jälkeen suuramiraali Karl Dönitzin johdolla 1.–23. toukokuuta 1945. Koska suurin osa Saksasta oli jo tuolloin liittoutuneiden armeijoiden hallussa, Dönitzin hallinto ja päämaja toimivat Flensburgin kaupungissa Schleswig-Holsteinissa lähellä Tanskan rajaa.

Hitler oli hieman ennen itsemurhaansa 30. huhtikuuta 1945 nimennyt poliittisessa testamentissaan Saksan tulevan hallituksen jäsenet. Uuden Führerin sijaan hän nimitti suuramiraali Dönitzin valtakunnanpresidentiksi ja propagandaministeri Goebbelsin valtakunnankansleriksi. Puna-armeijan saartamaan Berliiniin jäänyt Goebbels teki kuitenkin myös itsemurhan jo seuraavana päivänä, jolloin Dönitz joutui kokoamaan hallituksen ilman häntä ja pyysi valtiovarainministeri Lutz Schwerin von Krosigkia ryhtymään kansleriksi. Tämä kieltäytyi aluksi, mutta suostui 2. toukokuuta ottamaan vastaan nimikkeen ”johtava ministeri” (Leitender Minister). Schwerin von Krosigk toimi samalla myös ulkoministerinä. Dönitzin hallitus tajusi sodan jatkamisen olevan pian mahdotonta ja pyrki lähinnä varmistamaan, että mahdollisimman suuri osa Saksan armeijan joukoista pääsisi antautumaan ennemmin länsiliittoutuneille kuin puna-armeijalle. Dönitzin valtuutuksella Saksa antautui lopulta ehdoitta ja allekirjoitti aseleposopimuksen länsiliittoutuneiden kanssa kenraali Dwight Eisenhowerin päämajassa Reimsissa 7. toukokuuta ja neuvostoliittolaisten kanssa marsalkka Georgi Žukovin päämajassa Berliinissä seuraavana päivänä.

Antautumisen jälkeen Dönitzin hallitus toivoi voivansa jatkaa Saksan väliaikaisena hallituksena, mutta liittoutuneet eivät tunnustaneet sitä. Liittoutuneet hajottivat lopulta hallituksen ja pidättivät sen jäsenet 23. toukokuuta. Saksalle ei tämän jälkeen jäänyt lainkaan omaa hallitusta ja 5. kesäkuuta allekirjoitetulla julistuksella ilmoitettiin liittoutuneiden miehityshallinnon hallitsevan vastaisuudessa Saksaa rajoittamattomin valtuuksin.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimet Virka Virassa Puolue
Karl Dönitz.jpg
Karl Dönitz Valtakunnanpresidentti ja sotaministeri 30. huhtikuuta – 23. toukokuuta 1945 NSDAP
Ludwig Schwerin von Krosigk.jpg
Lutz Schwerin von Krosigk ”Johtava ministeri”, valtiovarain- ja ulkoasiainministeri 1. – 23. toukokuuta 1945
Wilhelm Stuckart at the Ministries Trial.jpg
Wilhelm Stuckart Sisäministeri 1.–23. toukokuuta 1945
Bundesarchiv Bild 183-00627-0504, Dr. Otto Georg Thierack.jpg
Otto Georg Thierack Oikeusministeri 1.–23. toukokuuta 1945
Bundesarchiv Bild 146II-277, Albert Speer.jpg
Albert Speer Talous- ja varusteluministeri 1.–23. toukokuuta 1945
Bundesarchiv Bild 183-J02034, Herbert Backe.jpg
Herbert Backe Elintarvike- ja maatalousministeri 1.–23. toukokuuta 1945
FranzSeldte1933.jpeg
Franz Seldte Työministeri 1.–23. toukokuuta 1945
Bundesarchiv Bild 183-E00795, Julius Dorpmüller.jpg
Julius Dorpmüller Liikenne- ja postiministeri 1.–23. toukokuuta 1945


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäiset artikkelit: en:Flensburg Government & de:Kabinett Schwerin von Krosigk