Nuubianpehmytkilpikonna

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Cyclanorbis elegans)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nuubianpehmytkilpikonna
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Kilpikonnat Testudines
Heimo: Pehmeäkilpikonnat Trionychidae
Suku: Cyclanorbis
Laji: elegans
Kaksiosainen nimi

Cyclanorbis elegans
(Gray, 1869)

Katso myös

  Nuubianpehmytkilpikonna Wikispeciesissä
  Nuubianpehmytkilpikonna Commonsissa

Nuubianpehmytkilpikonna (Cyclanorbis elegans)[2] on pehmeäkilpikonniin kuuluva matelijalaji. Lajia tavataan uhanalaisena Länsi- ja Keski-Afrikasta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuubianpehmytkilpikonnan kilven pituus voi suurimmillaan olla 70 cm ja laji voi painaa 20 kg. Koiraat ovat hieman naaraita suurempia. Lajin kilpi on sileä, lukuun ottamatta niskan harjanteita, ja väriltään oliivinruskea. Sen reunoilla on keltaisia täpliä. Lajin pää ja raajat ovat väriltään vihertävän ruskeat. Pää on melko pienikokoinen ja sieraimet ovat suuret.[1][3]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuubianpehmytkilpikonnaa tavataan laikuttaisesti Ghanasta itään Sudanin ja Etelä-Sudaniin. Lajin elinympäristöä ovat suuret hitaasti virtaavat mutapohjaiset joet kuten Niger, Oti ja Niili. Sitä tavataan myös soilta. Nuubianpehmytkilpikonna luokitellaan äärimmäisen uhanalaiseksi. Kannan kokoa ei ole arvioitu, mutta laji on todennäköisesti erittäin harvinainen ja kannan kehityssuunta on laskeva. Suurimmat uhat nuubianpehmytkilpikonnakannalle ovat pyydystäminen ravinnoksi ja elinympäristön häviäminen saastumisen ja patojen rakentamisen vuoksi.[1][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Baker, P.J., Luiselli, L. & Diagne, T.: Cyclanorbis elegans IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-3. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.2.2021. (englanniksi)
  2. CITES-sopimuksen uudet lajit ja niitä koskevat lupavaatimukset ja muut määräykset – elävät eläimet 21.11.2018. Suomen Ympäristökeskus. Viitattu 6.2.2021.
  3. a b Bill Branch: Tortoises, Terrapins & Turtles of Africa, s. 110-111. Penguin Random House, 2012. ISBN 978-1-77007-463-7. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 6.2.2021). (englanniksi)
  4. Carl J. Franklin: Turtles, s. 134. Voyageur Press, 2007. ISBN 978-0-7603-2981-8. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 6.2.2021). (englanniksi)