Craig Venter

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Craig Venter

John Craig Venter (s. 14. helmikuuta 1946, Salt Lake City, Yhdysvallat) on yhdysvaltalainen biologi, geneetikko ja liikemies.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Värväydyttyään Yhdysvaltain laivastoon ja suoritettuaan asevelvollisuutensa Vietnamin sodassa, Venter aloitti akateemisen uransa Kalifornian College of San Mateossa. Palattuaan sodasta Venter valmistui biokemian kandidaatiksi 1972. Vuonna 1975 hän valmistui fysio- ja farmakologian tohtoriksi San Diegon University of Californiassa. Työskenneltyään professorina Buffalon State University of New Yorkissa, hän siirtyi vuonna 1984 National Institutes of Healthiin. 1990-luvulla hänestä tuli maailmankuulu, kun hän kiihdytti ihmisen geenikartoituksen uuteen vaiheeseen.

Saavutuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venterin ensimmäinen yhtiö oli Celera Genomics. Vuonna 1992 hän perusti The Institute for Genomic Research (TIGR) -yhtiön, jonka hallituksen puheenjohtajana hän myös toimii. Lisäksi hän on myös J. Craig Venter Instituutin puheenjohtaja.[1]

Kesäkuussa 2005 Venter perusti Synthetic Genomics -yhtiön, jonka päämääränä on rakentaa eliö, jossa on mahdollisimman vähän geenejä. Venterin ryhmä onkin lähellä tavoitetta, Synthetic Genomics on siirtänyt Mycoplasma genitalium -bakteerista pois 101 geeniä sen 482 geenistä. Bakteeri on silti pysynyt elossa ja kopioitunut.[2]

Vuonna 2007 Venter pääsi Time-lehden "Maailman vaikutusvaltaisimmat ihmiset" -listalle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Board of Directors J. Craig Venter Institute. Viitattu 18. kesäkuuta 2007. [vanhentunut linkki]
  2. Timo Paukku: Geneetikko hakee patenttia tekoelämälle 18. kesäkuuta 2007. Helsingin Sanomat. Arkistoitu 22.8.2007. Viitattu 18. kesäkuuta 2007.
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.