Costo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ei tule sekoittaa Costcoon.
Costo Oy
Tunnuslause “Supporting the planet”
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 2006
Avainhenkilöt Anders Bengs, Hannes Bengs, Lauri Köngäs-Eskandari, Jukka Pesola
Kotipaikka Helsinki, Suomi
Toimiala asusteiden valmistus ja verkkokauppa
Tuotteet hatut, pipot, reput, solmiot ym. asusteet
Liikevaihto 1,1 milj. € (2017)
Henkilöstö 8
Kotisivu https://www.costo.fi/

Costo on suomalainen tekstiilialan yritys ja tuotemerkki, joka valmistaa asusteita huonekalu- ja muotiteollisuuden ylijäämäkankaista. Costo on tullut tunnetuksi etenkin värikkäistä tupsullisista ”Kombai”-hatuistaan. Yrityksellä on Pure Waste Textiles -firman kanssa yhteinen Concept Store Helsingissä Yrjönkadulla.

Yrityksen syntyvaiheita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Coston perusti vuonna 2006 joukko vastavalmistuneita käsityön ja vaatesuunnittelun opiskelijoita, jotka ryhtyivät toteuttamaan ideaansa valmistaa hattuja teollisen kangastuotannon kierrätetyistä ylijäämämateriaaleista. Pienestä 30 neliömetrin kellariompelimosta alkunsa saanut yritys hyödynsi aluksi materiaalina huonekaluliikkeistä hankittuja näytetilkkuja. Värikkäillä tupsuilla varustetut käsintehdyt hatut, jotka nimettiin Länsi-Papuan sademetsien Kombai-heimon mukaan, saavuttivat nopeasti suuren suosion. Kysynnän kasvaessa tuotanto siirrettiin aluksi Jyväskylään ja sittemmin Viroon.[1] Coston tuotemerkki on tullut tunnetuksi myös kansainvälisesti, ja yrityksen tuotteita myydään noin viiteentoista eri maahan.

Tuotekonsepti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tupsullisesta Kombai-hatusta on tullut Coston klassikkotuote.

Costo pyrkii tuotannossaan ekologisesti kestäviin ratkaisuihin ja ajattomaan tyyliin.[2] Materiaaleina käytetään pääasiassa tanskalaisten ja italialaisten sisustuskangasvalmistajien ylijäämäkankaita ja -nahkoja sekä vuodesta 2013 eteenpäin myös Pure Wasten tuottamaa kierrätyspuuvillaa. Materiaalilaatujen, tekstuurien ja värien monipuolisuus on mahdollistanut yksilöllisten hattumallien ja uniikkien valmistuserien laajan variaation. Erilaisia hattutyyppejä on tuotannossa useita kymmeniä. Hattujen lisäksi Coston mallistoon kuuluu merinovillaisia neuletuotteita kuten pipoja sekä reppuja, solmioita ym. asusteita. Tuotteet valmistetaan alihankkijoilla joko Yli-Ullavassa, Sastamalassa tai Tallinnassa. Costo ei ole pyrkinyt vetoamaan vain määritettyihin kohde- tai ikäryhmiin vaan on halunnut tarjota kestävää laatua kaikkien käyttöön.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rinne, Jaana: Ensin iski pipokriisi – sitten piti perustaa oma yritys Helsingin Sanomat. 21.10.2014.
  2. Costo valloittaa maailmaa ekologisilla asusteilla Suomen Tekstiili & Muoti – Kiertotalouden kärjessä II. 2018. Arkistoitu 24.2.2019. Viitattu 24.2.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]