Confuciusornis

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Confuciusornis
Confuciusornis male.jpg
Fossiili

Varhaisliitukausi

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Heimo: Confuciusornithidae
Suku: Confuciusornis
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Confuciusornis Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Confuciusornis Commonsissa

Confuciusornis oli variksenkokoinen esihistoriallisella ajalla elänyt lintusuku. Lintu eli varhaisliitukaudella noin 120 miljoonaa vuotta sitten nykyisen Kiinan alueella. Lintu on nimetty kiinalaisen moraalifilosofin Kungfutsen (Confucius) mukaan.

Suvusta tunnetaan neljä lajia: C. sanctus (tyyppilaji), C. dui, C. chuonzhous ja C. suniae (kaksi jälkimmäistä ovat mahdollisesti sama laji kuin C. sanctus). Changchengornis hengdaoziensis on samaan aikaan ja samalla alueella elänyt lähisukulainen. Changchengorniksilla oli pitkät pyrstösulat ja pehmeä höyhenpeite. Viimeisimmät kladistiset analyysit ovat osoittaneet, että Confuciusornis voi olla läheisempää sukua Microraptorin ja muiden dromaeosaurusten kanssa kuin Archaeopteryxiin kanssa.[1] Joka tapauksessa suku ei periydy Archaeopteryxista.

Confuciusorniksen fossiilit osoittavat, että sillä oli harvinaisen pitkä olkaluu. Olkapään lähellä oli tunnusomainen reikä, jonka tarkoituksena voi olla ollut keventää rakennetta. Hankaluu oli yksinkertaisen tangon mallinen. Rintalasta oli pieni ja yksinkertainen levy, jossa saattoi olla vähäinen kohouma, mutta joka kuitenkin oli sopimaton lentolihasten kiinnittymisalustaksi. Linnun lapaluut olivat kiinnittyneet korppiluihin ja tämä rakenne on voinut toimia lentolihasten kiinnittymiskohtana. Yhdenkään nykyisen linnun rintalastan rakenne ei ole vastaavankaltainen. Olkapäänivel oli poikittain toisin kuin nykyisillä linnuilla, minkä seurauksena Confuciornis ei voinut nostaa siipiään selän yläpuolelle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mayr, G.; Pohl, B. & Peters, D. S. (2005). A well-preserved Archaeopteryx specimen with theropod features. Science 310(5753): 1483-1486. DOI 10.1126/science.1120331 (HTML abstract) Supporting Online Material

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mayr et. al. 2005
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Confuciusornis