Colt Single Action Army

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Colt Single Action Army
Tyyppi revolveri
Valmistaja Colt’s Manufacturing Company
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tekniset tiedot
Kaliiperi(t) .45 Colt
Aseen pituus 279 mm (lyhyempi piippu)
318 mm (pidempi piippu)
Paino (tyhjänä) 1,048 kg
Lipas rulla
Kapasiteetti 6 patruunaa

Colt Single Action Army (tunnettu myös nimillä Colt Peacemaker tai Colt Model 1873) on alkujaan Colt’s Patent Firearms Manufacturing Companyn ja myöhemmin Colt’s Manufacturing Companyn (CMC) valmistama yksitoiminen (engl. single action) revolveri.

Yksitoimisen aseen iskuvasara on joka laukauksella ensin vedettävä vireeseen. Ase ladataan vetämällä iskuvasara puolivireeseen, jolloin oikeassa kyljessä patruunarullan takana oleva latausportti voidaan avata ja syöttää patruunat yksitellen patruunakammioihin. Tyhjät hylsyt ja ampumattomat patruunat poistetaan yksitellen piipun alla olevalla jousitetulla ejektoritangolla työntämällä.

Vuonna 1872 patentoitu ja 1873 valmistukseen otettu[1] revolveri kehitettiin suustaladattavien Colt -mallien patruunakäyttöisten muunnosten pohjalta. Yhdysvaltain armeija valitsi vuonna 1873 revolverin palvelusaseekseen .45 Colt (tunnettu myös nimillä .45 Long Colt tai .45 LC) -kaliiperisena. Armeijan ja ratsuväen mallissa on 7,5 tuuman (191 mm) piippu, tykistömallissa piippu on 5,5-tuumainen (140 mm).

Colt Peacemaker on yksi tunnetuimmista niin sanotun villin lännen aseista. Ase sai nopeasti suuren suosion sekä sotilas- että siviilikäyttäjien keskuudessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Colt 1873 Single Action Army / Peacemaker revolver (USA) Modern Firearms. Viitattu 23.3.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.