Colt’s Manufacturing Company

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Colt Python -revolveri.

Colt’s Manufacturing Company (CMC) on Samuel Coltin Hartfordissa, Connecticutissa vuonna 1847 nimellä Colt’s Patent Firearms Manufacturing Company perustama yhdysvaltalainen asevalmistaja.

Colt on kehittänyt ja valmistanut useita tunnettuja aseita, kuten Texas Rangersin käyttämä Walker Colt ja Colt Single Action Army -revolveri (myös tunnettu nimillä Colt Peacemaker ja Colt .45). Myöhemmin valmistettuja tunnettuja revolvereita ovat Colt Python ja Colt Anaconda.

Vuonna 1985 Coltin UAW-ammattiliittoon kuuluneet työntekijät menivät lakkoon vaatiessaan parempia palkkoja. Yhtiö ei kuitenkaan antanut periksi, vaan lakko kesti viisi vuotta. Coltin tuotteiden laatu huononi merkittävästi ammattitaidottoman rikkurityövoiman käytön vuoksi, ja 1988 Yhdysvaltain armeija antoi M16-rynnäkkökiväärin valmistuksen Fabrique Nationalelle. Lakko päättyi vasta, kun yhtiön ongelmien vuoksi omistajat myivät yhtiön yksityisille sijoittajille, Connecticutin osavaltiolle ja ammattiliitolle. Yhtiö päätyi kuitenkin Chapter 11 -yrityssaneeraukseen 1992. lähde?

Vuonna 1994 yhtiön osti Donald Zilkhan johtama Zilkha & Co. Yhtiö sai jälleen M4-karbiinin tilauksen armeijalta. lähde?

Joulukuussa 1997 yhtiön toimitusjohtaja Ron Stewart kirjoitti American Firearms Industry -lehden pääkirjoituksessa kannattavansa liittovaltion tasoista aselupajärjestelmää, johon kuuluisivat koulutus ja kokeet. Zilkha oli myös tukenut newyorkilaista demokraattien senaattoria, joka tunnettiin aserajoitusten ajajana. NRA ja aseharrastajat järjestivät Coltin tuotteiden boikotin. Coltin boikotti alkoi hiipua vasta, kun merijalkaväen kenraaliluutnantti evp. William M. Keys nostettiin yhtiön johtoon 1999.[1]

Armeijan ja poliisin käyttöön suunnattuja tuotteita valmistava Colt Defense irrotettiin yhtiöstä 2002. Puolustusteollisuuden omistajaksi tuli Sciens Capital, mutta yhtiöillä oli yhteinen tehdas West Hartfordissa. Colt Defense menestyi 2000-luvun alkupuolella Yhdysvaltojen Persianlahden sotien vuoksi. Vuodesta 2007 lähtien yhtiö oli kuitenkin jälleen miinuksella. Colt Defense osti Colt’s Manufacturing Companyn Zilkhalta 2013, jolloin yhtiöt yhdistyivät jälleen.[1]

  1. a b Barrett, Paul M.: Why Colt Can't Shoot Straight Bloomberg. 30.5.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.