Code::Blocks

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
CodeBlocksin logo
Esimerkkiohjelma

Code::Blocks on ilmainen Windows-, Linux- ja OS X -käyttöön tarkoitettu avoimen lähdekoodin alustariippumaton integroitu ohjelmointiympäristö. Se on kehitetty pääasiassa C++-ohjelmointiin. Ympäristö on toteutettu C++:lla ja wxWidgets-käyttöliittymäkirjastolla. Code::Blocks käyttää plugin-arkkitehtuuria eli sen toiminnot ja ominaisuudet määräytyvät plugineilla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kahden julkaistun release candidate -version (1.0rc1 ja 1.0rc2) jälkeen, lopullisen version julkaisemisen sijaan hankkeen kehittäjät alkoivat lisätä siihen uusia ominaisuuksia. Päivittäin annettiin saataville binääripaketti viimeisimmästä SVN-versiosta. Niitä tuettiin paremmin kuin tuoreimpia virallisia julkaisuja. Tällä tavoin käyttäjät saivat uusimmat parannukset nopeasti ja kehittäjät saivat jatkuvaa palautetta. Toisaalta ulospäin näytti siltä kuin projekti olisi pysähtynyt, koska virallisia uusia versioita ei enää julkaistu.

Ensimmäinen stabiili versio julkaistiin 28. helmikuuta 2008. Sen versionumeroksi tuli 8.02, sillä numerointi muutettiin samanlaiseksi kuin Ubuntulla eli ensimmäinen numero edustaa julkaisuvuotta ja jälkimmäinen numero kuukautta. Uusin vakaa versio on 12.11, joka julkaistiin 25. marraskuuta 2012.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Code::Blocks tukee useita kääntäjiä, joihin lukeutuu muun muassa MinGW / GCC, Digital Mars, Microsoft Visual C++, Borland C++, Watcom ja Intel C++. Ohjelmointiympäristö oli alun perin suunniteltu vain C++:lle, mutta se tukee myös GNU Fortrania, Digital Mars D:tä ja GNU GDC:tä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]