Albinus

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Clodius Albinus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Rooman keisarista. Muista samannimisistä katso: Albinus (täsmennyssivu)
Clodius Albinuksen lyöttämä kolikko. Etupuolella Albinuksen kuva ja teksti "D CLOD SEPT AL-BIN CAES". Takapuolella Saeculum Frugiferumin kuva ja teksti "SAECVLO FRVGIFERO COS II".

Decimus Clodius Albinus (25. marraskuuta 14719. helmikuuta 197) oli Rooman keisari. Britannia ja Hispanian legioonat huusivat hänet Rooman keisariksi Pertinaxin murhan jälkeen. Häntä pidetään yleisesti vallananastajana.

Albinus syntyi Pohjoi-Afrikassa aristokraattiseen perheeseen.[1] Hän oli Britannian maaherrana. Didius Julianus oli ostanut keisarinviran pretoriaanikaartilta, mutta provinssien joukot kapinoivat. Albinus liittoutui Septimius Severuksen kanssa, joka oli vallannut Rooman ja tullut keisariksi vuonna 193.[2] Kun Severus oli voittanut Pescennius Nigerin, hän lähetti salamurhaajat Albinuksen perään. Syksyllä 196 Albinus julistautui keisariksi ja siirtyi Galliaan joukkoineen. Hän oli aluksi voittoisa seuranneissa taisteluissa. Lopulta Severus voitti hänet ja Albinus teki itsemurhan.

Koska britannialaiset joukot oli siirretty mantereelle, Britannia oli nyt suojaton, ja Severus kohtasi siellä laajaa kapinointia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Michael L. Meckler: Roman Emperors: Clodius Albinus Viitattu 4. syyskuuta 2008.
  2. Jona Lendering: Decimus Clodius Albinus Viitattu 5. syyskuuta 2008.