Citroën BX

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Citroën BX
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Espanja
 Ranska
Valmistaja Citroën
Korimalli 5.oviset hatchback ja farmari
Luokka D-segmentti
Muotoilija Marcello Gandini (Bertone)
Edeltäjä Citroën GS
Seuraaja Citroën Xantia
Teknisesti samankaltaisia Peugeot 405
Tekniset tiedot
Vetotapa etuveto
Mitat
Massa 960-1220 kg

Citroën BX on Citroënin vuosina 1982–1994 valmistama suuri perheauto. Niitä valmistettiin yhteensä 2,315,739 kappaletta.[1] Citroën Xantia korvasi viistoperäisen BX:n v. 1993, mutta farmari-mallia valmistettiin vuoteen 1994 asti.

Citroën BX esiteltiin Pariisissa Eiffel-tornin alla 2. lokakuuta 1982.[2] BX oli suunniteltu korvaamaan menestyksekäs alemman keskiluokan auto Citroën GS isommalla autolla. Ranskalainen mainoskampanja käytti slogania "J'aime, j'aime, j'aime" ja Julien Clercin varta vasten tekemää musiikkia.

Videokuvassa Citroën BX:n kaasunestejousitus laskee ylimmästä alimpaan asentoonsa.

Kulmikkaasti muotoiltu viistoperä on Bertonella työskennelleen Marcello Gandinin suunnittelema, se pohjautui hänen käyttämättä jääneeseen työhönsä Brittiläisen Reliant FW11 ja Volvo Tundra konseptiautoon. BX oli yksi ensimmäisistä autoista jotka tehtiin PSA-konsernin alaisuudessa ja käyttää samaa pohjalevyä kuin Peugeot 405 joka tuli myyntiin 1987. Auton erityispiirteinä oli kaasunestejousitus, joka automaattisesti pitää auton maavaran samana kuormasta riippumatta, runsas muovisten korinosien käyttö (konepelti, peräluukku, puskurit) sekä levyjarrut edessä ja takana.

BX:ssä ei enää käytetty samaa ilmajäähdytteistä moottoria kuin GS-mallissa, vaan siinä otettiin käyttöön PSA:n uudet XY-, TU- ja XU-sarjojen nelisylinteriset rivimoottorit, iskutilavuuksiltaan 1,4 l 1,6 l ja 1,9 l. Italiassa, Kreikassa ja Portugalissa oli myynnissä harvinaisen pienikokoinen 40 kW/55 hp@5800rpm 1,1 l:n moottori. 1,1 l:n ja 1,4 l:n moottorit perustuivat Peugeot 104:ssä ja Renault 14:ssä käytettyihin moottoreihin, mutta 1,6 l:n ja 1,9 l:n moottorit olivat PSA:n uutta XU-sarjaa, samaa moottoria käytettiin myöhemmin useissa Peugeot'n malleissa. XUD-dieselmoottori tuli valikoimaan v. 1984. Diesel- ja turbodieselmallit olivat suosittuja etenkin farmarimalleissa, ja se olikin Britannian eniten myyty diesel-auto.

Citroën BX Break

Bensamoottorisisissa malleissa oli perässä merkintä 11, 14, 16 tai 19, viitaten moottorin kokoon. 1,6 l:n moottorista oli matalammalla viritysasteella oleva 80 hv:n versio, jonka mallimerkintänä oli BX15E, BX16:n sijasta. Vuosi viistoperämallin julkaisun jälkeen valikoimaan tuli farmariversio, nimeltään Break, 1980-luvun lopulla myyntiin tuli myös nelivetoinen versio.

Citroën CX:ssäkin käytetty "avaruusalusmallinen" mittaristo ja mittariston uudempi versio

Vuonna 1986 mallisarja koki pieniä muutoksia, sisustus ja kojetaulu suunniteltiin uudestaan perinteisemmän näköisiksi, varhaisemmassa mittaristossa ei ollut viisareita, vaan nopeusmittarin näyttämä oli samanlainen kuin eräissä henkilövaaoissa. GT-malleissa oli käytetty "normaalia" mittaristoa jo ennen vuotta 1986. Auton ulkonäköön tehtiin myös muutoksia, puskureiden muotoilua pyöristettiin hieman, lokasuojia muutettiin, mikä mahdollisti leveämpien renkaiden käytön, sivupeilit vaihdettiin ja etuvilkut muutettiin isommiksi ja värittömiksi ja ajovalojen pesimet lisättiin. Samalla 1,1 l:n malli jäi pois valikoimasta.

1988 esiteltiin lehdistön kiittelemä turbodieselmalli. Alkuperäinen vapaastihengittävä dieselmalli myi hyvin, mutta uusi ahdettu dieselmoottori oli hienostuneempi ja tehokkaampi ja viimein mursi käsityksen siitä, että dieselmoottorit olivat äänekkäitä ja hitaita. Diesel Car -lehti totesi: "Mikään muu tämänhetkinen auto ei pääse lähellekään BX turbon suorituskykyä, taloudellisuutta ja mukavuutta."[3]

Vuonna 1989 autoon tehtiin jälleen pieniä päivityksiä, kuten tummennetut takavalot, uudet vanteet sekä sisustuksen uudet verhoilut.

Suomessa Citroen BX Breakista rakennettiin korotetun katon avulla versio BX Van, joka täytti pakettiauton vaatimukset ja oli siten verovapaa[4][5]. Näin varusteltiin pari tuhatta autoyksilöä[6]. Tämä mahdollisuus poistettiin laista vuonna 1990[7].

Citroën BX voitti useita "Towcar of the Year" -palkintoja, sillä se sopi hyvin peräkärryn ja asuntovaunun vetämiseen automaattisen jousituksensa ja voimakkaiden ja taloudellisten turbodieselmoottoreidensa ansiosta.[8]

Kilpailukäyttö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Citroën BX 4TC

Autosta kehitettiin ralliin tarkoitettu versio BX 4TC.

  1. "Dates" (Paris: Automobiles Citroën Corporate Communications Division, 1999), p.76.
  2. Citroen Bx () 2.10.1982. Histomobile.com. Viitattu 7.8.2011.
  3. "Diesel Car" (Future Publishing Limited, August/September edition, 1998), p.22
  4. Aromaa & Kurkela & Lindell & Pynnä: Ennen muuta mukava Tekniikan Maailma 3/1995 s. 56
  5. Lindell & Pietilä: Pakettiauto vai ei? Tekniikan Maailma 11/1990 s. 32
  6. Tekniikan Maailma tekniikanmaailma.fi. Viitattu 30.6.2022.
  7. Toni Jalovaara: Romahdus. TM 18/1991 s. 56
  8. "Diesel Car" (Future Publishing Limited, August/September edition, 1998), p.96

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Citroën BX