Kaasu-nestejousitus

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Kaasunestejousitus)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
1954 Citroën Traction Avant 15CVH - taka-akseli säädettynä korkeimmalle.

Kaasu-nestejousitus on ajoneuvoissa järjestelmä, joka estää ajoradan epätasaisuuden aiheuttamien iskujen siirtymisen ajoneuvon koriin välittämällä pyörien liike nesteen avulla kaasujouselle. Nesteen virtausta kuristamalla aikaansaadaan myös vaimennusta[1]. Vanhempi kirjoitusmuoto kaasuneste-jousitukselle oli kaasunestejousitus. Se on Citroënin kehittämä jousitusjärjestelmä, jota käytetään henkilöautoissa. Myös Berliet-merkkisissä kuorma-autoissa oli kaasuneste-jousitus.

Järjestelmän erikoispiirteenä on kuormasta riippumatta automaattisesti vakiona säilyvä maavara, jota voi myös tarpeen mukaan helposti säätää ajon aikana. Kaasunestejousitusta pidetään erittäin miellyttävänä, se on pehmeä olematta löysä.

Tekniikka on omintakeinen. Jousiaineena on suljetussa pallossa oleva kaasu, joka on erotettu kalvolla joustoliikkeen välittävästä hydraulinesteestä. Järjestelmässä ei välttämättä tarvita erillisiä iskunvaimentimia, vastaava toiminta on osa hydraulijärjestelmää. Nestepaineen ylläpitämiseksi tarvitaan nestepumppu. Kaikkiaan järjestelmä on tavallista kalliimpi valmistaa ja huoltaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Citroën esitteli ensimmäisen kaasunestejousituksen vuonna 1954 Traction Avantin takajousituksessa. Ensimmäinen täysin kaasunestejousitettu malli oli Citroën DS vuonna 1955.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. CD-Facta 2005 : suomenkielinen tietosanakirja. Artikkeli: kaasunestejousitus - CD-ROM-levy, Interaktiivinen multimedia, sisältää myös sivistyssanaston ja tietotekniikan sanaston. Helsinki: WSOY, 2004. ISBN 951-0-29149-8.
Tämä autoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.