Christian Matras

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Christian Matras
Faroe stamp 163 christian matras.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 7. joulukuuta 1900
Viðareiði, Färsaaret
Kuollut 16. lokakuuta 1988 (87 vuotta)
Tórshavn
Kansalaisuus Tanska
Ammatti kielitieteilijä, kirjailija
Kirjailija
Äidinkieli fääri
Tuotannon kieli fääri
Aiheesta muualla
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Christian Matras (7. joulukuuta 1900 Viðareiði, Färsaaret16. lokakuuta 1988) oli färsaarelainen kielitieteilijä ja runoilija.[1]

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viðareiðissä syntynyt Matras kävi koulua Färsaarten pääkaupungissa Tórshavnissa. Hän meni kouluun ikätovereidensa William Heinesenin ja Jørgen-Frantz Jacobsenin kanssa, joita myös pidetään Färsaarten merkittävimpinä kirjailijoina. Hän opiskeli pohjoismaisia kieliä Kööpenhaminan yliopistossa.

Matras väitteli tohtoriksi 1933. Vuodesta 1952 hän oli professori Kööpenhaminassa, josta hän palasi Färsaarille 1965. Palattuaan hän aloitti Färsaarten yliopiston (Fróðskaparsetur Føroya) rehtorina.[1]

Matrasin merkittävin tuotanto käsittää färsaarelaisen kirjallisuuden, kielen ja kulttuurin tutkimusta, mutta hän on myös maan merkittävimpiä runoilijoita.[1] Hänen tunnetuin tuotantonsa kuuluu luonnonlyriikkaan.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fundvíst er skald
sum finnur fram á orð
ið eiga aldur
og fagran ungdóm
(Úr sjón og úr minni, 1978)

Edellä olevat Matrasin säkeet näyttäytyvät aivan toisilta, kun tarkastelee hänen ensimmäistä suurta teostaan Føroysk-donsk orðabók ('Fäärin-tanskan sanakirja'), jonka hän laati M. A. Jacobsenin kanssa vuosina 1928 ja 1961. Se oli ensimmäinen fäärin kielen sanakirja. Nimistä Matras ja Jacobsen tuli sanakirjan synonyymi, ja se on lajinsa ainoa kirja fäärin-englannin sanakirjan ohella.

Tärkeää fäärin kielihistorian kannalta ovat hänen julkaisemansa Jens Christian Svabon ja Johan Henrik Schrøterin varhaiset teokset. Ne olivat ensimmäiset, jotka ylipäänsä kirjoitettiin fäärin kielellä, ja he joutuivat kehittämään fäärin kielen ortografian. Ortografia oli paljon foneettisempi kuin Venceslaus Ulricus Hammershaimbin myöhemmin laatima.

Matras käänsi tanskankielistä kirjallisuutta fääriksi.

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c John Davidsen, Marius Kristensen: Christian Matras denstoredanske.dk. (tanskaksi)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Christian Matras